Grčko groblje u Prijepolju na UNESKO-voj listi svetske baštine

67

SANDŽAK – PRIJEPOLJE – Plan upravljanja arheološkim nalazištem “grčko grobblje” u Hrtima koje je nominovano za UNESKO-vu listu svetske baštine, predtavljen je danas u prijepoljskom muzeju.

Cilj projekta koji sprovodi Republički zavod za zaštitu spomenika je očuvanje izuzetno vrednih i jedinstvenih lokaliteta na području zapadnog Balkana. Predstavljeni plan je prvi dokument u Srbiji o upravljanju kulturnim dobrom.

Ovo je veliko zadovoljstvo da smo ovde, da se posle četiri godine ovaj projekat realizuje i finalizuje i da ćemo u januaru predati nominacioni dosije u ime četiri države, BIH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.  Svaka od ovih država je bila u obavezi da izdari plan upravljanja i taj posao su i uradili. Zajendo sa opštinama Bajina Bašta i Prijepolje, kao i sa relevantnim institucijama poput muzeja u Prijepolju, Srbija šume, turističke organizacije, mi smo uspeli da sačinimo jedan dokument koji smo ovom prilikom prezentovali i daćemo ga na dalje usvajanje opštini u Prijepolju” – rekla je arheolog Mr. Maja Đorđević.

Za mesnu zajednicu na čijoj se teritoriji nalazi ovo retko srednjovekono nalazište, osim istorijskog može imati i važan turistički značaj.

SandzakHaber.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO