Haos na ulicama Argentine

Argentina Police Looting

Buenos Aires – Štrajk policije u mnogim argentinskim gradovima je, doveo do najmanje sedam ljudskih žrtava i na stotine povređenih zbog mnogobrojnih pljački i haosa.

Štrajk koji traje nedelju dana traje i danas kada Argentina svečano obeležava 30 godina demokratije u zemlji.

Na tri decenije od polaganja zakletve predsednika Raula Alfonsina proslavlja se u Argentini pošto je tada ukinuta sedmogodišnja diktaturu Horhea Videle.

Predsednica Kristina Fernandez Kirhner pozvala je sve političke partije da joj se pridruže u noći govora i muzike u proslavi konsolidacije demokratije u Argentini, mada štrajk policije i pljačke narušavaju to slavlje.

Argentinski političari levog i desnog političkog krila apeluju na smirivanje haotične situacije u koju je zemlja upala pošto je policija ušla u štrajk, tražeći veće plate i bolje uslove rada, prenela je agencija AP.

131580518452a82e055f51e393207810_v4 big

U nemirima ubijen je policajac u severnoj pokrajini Čako pošto je pogođen metkom iako je imao zaštitni prsluka, dok je spaljeno telo vlasnika prodavnice pronađeno ispred njegovog opljačkanog objekta u provinciji Buenos Aires.

Ostali su, navodno, život izgubili tokom pljačke. Mladić je poginuo od udara struje dok je krao iz prodavnice tehničkih aparata po pljusku, drugi je pao sa motocikla dok je nosio televizor.

Još jedna osoba je poginula u tuči unutar poharane prodavnice, dok je na stotine povređeno i na hiljade poslovnih objekata je pretrpelo štetu u nasilju koja i danas traje u 23 argentinskih provincija.

U nekim argentinskim gradovima, javni prevoz ne funkcionmiše i državne bolnice primaju samo hitne slučajeve u strahu od pljačke, navodi AP.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO