Haradinaj: Zahtev za izručenje je “poziv na rat”

860
Ramush Haradinaj, a former Kosovo prime minister, appears in court in Colmar, Thursday, March 2, 2017. The appeals court said that it was postponing a decision on the possible extradition of Haradinaj. French authorities had detained Haradinaj since Jan. 4 following a request from Serbia. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, poručio je iz Francuske gde čeka odluku o izručenju Srbiji, da je zahtev za njegovo izručenje “direktan poziv na rat”.

“Ovo je direktan poziv na rat. Ako neko ima problem da to razume, ili je kukavica ili odbija da se suoči sa realnošću”, rekao je Haradinaj u intervjuu za televiziju KTV, osporavajući tvrdnje francuskog ambasadora u Prištini da mu se u francuskom gradu Kolmaru “sudi na osnovu novih dokaza”.

Ramush Haradinaj uveren je da će francuske vlasti u četvrtak odbaciti zahtev Srbije za njegovo izručenje.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija, a žalbeni sud u Kolmaru u četvrtak bi trebalo da saopšti svoju odluku o zahtevu za ekstradiciju.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad srpskim civilima na Kosovu 1998. i 1999. godine, Haradinaj je pred Haškim sudom oslobođen optužbi za ratne zločine, ali Beograd tvrdi da je poternica objavljena zbog dela koja nisu bila predmet suđenja u Hagu.

Haradinajev brat Daut Haradinaj ranije je izjavio da bi, ako francuski sud “pogreši” i izruči Srbiji Ramuša, mogao da izbije rat na Kosovu i da bi Kosovo moglo da ostane bez ijednog Srbina.