Hiljade navijača iz BiH će klanjati bajram namaz u Litvaniji

hiljade-navijaca-iz-bih-ce-klanjati-bajram-namaz-u-litvaniji

Hiljade navijača iz Bosne i Hercegovine će 15. oktobra ove godine u Kaunasu i Vilnjusu, na dan kada nogometna reprezentacija njihove zemlje bude igrala kvalifikacijski meč za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu protiv domaćina – Litvanije, klanjati i bajram namaz. Bosanski će muslimani obaviti bajram namaz u blizini stadiona u Kaunasu, na kojem će ova utakmica biti odigrana.
Očekuje se da će u Litvaniju stići oko 10 hiljada Bosanaca i Hercegovaca, kako bi podržali svoje ljubimce na putu ka najvećem nogometnom takmičenju koje će biti održano u Brazilu.
Džamija u glavnom gradu Livanije, Vilnjusu, može primiti tek 200 vjernika, a isti kapacitet ima i mesdžid u Kaunasu.
Obzirom da je najavljena znatno veća posjeta navijača, kojih će biti na hiljade, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je iznajmila dvije dvorane u kojima će bosanski muslimani obaviti bajram-namaz, prvog dana Kurban bajrama, kada će biti održana i najavljena utakmica.
“Ured za bošnjačku dijasporu pri Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini je iznajmio dvije dvorane u Kaunasu i Vilnjusu, u kojima će hiljade navijača moći da obave bajram namaz. Biće to najveći broj vjernika u litvanskoj historiji koji će se okupiti kako bi dočekao jedan islamski blagdan,” kazao je Mirza Seferović, jedini Bosanac sa stalnim boravkom u Litvaniji. Seferović je objasnio da se iznajmljena dvorana u Kaunasu, nalazi u neposrednoj blizini stadiona na kome će biti odigran kvalifikacijski meč.
U Litvaniju će ovim povodom stići i četvorica imama iz Švedske i BiH. Hutba, koja je uobičajeni dio ovog namaza, biće održana na bosanskom jeziku.
“Biće to prvi put da će se hutba na bajram namazu održati na bosanskom jeziku. U mesdžidu u Kaunasu i džamiji u Vilnjusu, bajramske hutbe se obično drže na ruskom jeziku,” dodao je Seferović.
Organizatori ovog vjerskog zbivanja ističu da očekuju kako će se na jutranjoj molitvi pojaviti i neki od bh. reprezentativaca, u Kaunasu. Nadaju se da će prvi dan Kurban bajrama biti i dan kada će se državna reprezentacija kvalifikovati na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu.
U Litvaniji trenutno živi oko pet hiljada muslimana.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO