Hoće li popis Srebrenicu ostaviti bez Bošnjaka?

popis

Prvi dani popisa stanovništva u Republici Srpskoj opravdali su strahove da će mnogi Bošnjaci koji su progonom i etničkim čišćenjem morali privremeno napustiti svoje domove ostati nepopisani.

„Dnevni avaz” saznaje da je pod paskom entitetskih instruktora, posebice u Srebrenici i Bratuncu, smanjeno brojno stanje bošnjačkih domaćinstava te da je nakon prvog dana popisa došlo do poništenja jednog broja popisnica. U Srebrenici je, navodno, poništena popisnica čovjeka koji je dao podatke svoje dvije kćerke koje su trenutno u Njemačkoj.

Najveća zamka
– Svi koji su tvrdili da je za Bošnjake najveća zamka popisa izjašnjavanje o nacionalnosti i jeziku, pogriješili su. Zamka je u popisu broja Bošnjaka, posebno u RS, i popisu njihove imovine – kazao nam je Zulfo Salihović, odbornik Skupštine općine Srebrenica.

Predsjednica Popisne komisije u Srebrenici Nermina Muminović u izjavi za naš list navodi da je „bilo nekih tehničkih primjedbi”, ali da popis protječe u skladu sa zakonom.

– Utvrđene su neke greške na jednom broju popisnica. Zakon je strogo propisao ko se može popisati i popisivači ne mogu mimo toga ništa raditi. Građani koji rade van BiH i u svoja mjesta dolaze jednom ili dva puta godišnje ustvari ne žive u tim mjestima i ne mogu biti popisani kao stalno nastanjeni u tom mjestu. To je zakon tako odredio i mi se moramo držati te odredbe – kazala nam je Muminović.

Saznajemo da su na području Srebrenice meta entitetskih instruktora posebno popisnice s većim brojem osoba u jednom domaćinstvu.

Prijavljen slučaj
– Na području Bratunca bilježili smo slučajeve da neki popisivači samovoljno određuju državljanstvo RS. Jedan takav slučaj smo već prijavili. Također, imamo informacije o tome da se vrši strašan pritisak na popisivače od glavnih instruktora ako u jednoj porodici popišu više osoba u zajedničkom domaćinstvu. Bezbroj je slučajeva gdje u jednoj kući žive otac, majka, sin, snaha, unučad i, nažalost, takve porodice se dovode pod sumnju. Svi koji privremeno borave vani, očigledno je, ostat će nepopisani, bez obzira na to što ovdje imaju kuće, imanja. Roditeljima koji žive u kući svoje djece nije bilo dozvoljeno da tu djecu popišu jer su ta djeca trenutno u inozemstvu – kazao nam je Elvir ef. Hodžić, jedan od koordinatora Fondacije „Popis 2013” na području Bratunca.

Hodžić navodi da ima informaciju o tome da je u Općinu Bratunac stigao daleko manji broj popisnica od realnog broja domaćinstava i građana koji se trebaju popisati.

Fatić: Veliki broj žalbi
Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, komentirajući brojne ozbiljne pritužbe na način provođenja popisa izjavio je za agenciju Anadolija da je situacija ozbiljna i da sve skupa može utjecati na validnost popisa. Kazao je da je zaprimljen veliki broj žalbi, te da su za većinu njih nadležne općinkse komisije i entitetske agencije, koje će donositi odluke u tim slučajevima.

Diskriminacija djece sa smetnjama u razvoju
Udruženje roditelja djece i osoba sa smetnjama u razvoju (URDOS) iz Tuzle apeliralo je jučer na diskriminaciju djece sa smetnjama u razvoju prilikom provođenja popisa stanovništva u BiH, tražeći da se izvrši korekcija popisnog materijala.

-Pod rednim brojem 31 je škola koju osoba pohađa i navedene su mnoge opcije, osim specijalnog obrazovanja, pa se kod djece sa smetnjama u razvoju zaokružuje kategorija “ne školuju se”, što je potpuno nelogično – navode članovi ovog udruženja.

Lupala glavom o zid
Prvog dana popisa banjalučki popisivači našli su se na mukama nakon što je jedna žena, odbivši da odgovori na pitanja, pokušala da se povrijedi lupajući glavom o zid!
Davor Josipović, jedan od instruktora, potvrdio je za medije da su popisivači poslije ovog incidenta ipak uspjeli da se dogovore s ovom Banjalučankom i da će ponovo pokucati na njena vrata da bi obavili svoj posao.

S listama u kafanu
Predsjednica Popisne komisije u Srebrenici Nermina Muminović oduzela je jedan popunjeni popisni materijal nakon što je saznala da dvije djevojke popisivači popunjavaju liste u jednom srebreničkom restoranu.

izvor: avaz.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO