Hrvatska rekla “ne” gej brakovima

118148

ZAGREB – Većina glasača je na referendumu u Hrvatskoj, prema prvim rezultatima, odlučila da u Ustav uđe odredba prema kojoj je brak zajednica žene i muškarca, javili su hrvatski mediji.

Državna izborna komisija objavila je oko 20.15 sati, do kad je obrađeno skoro 50 odsto biračkih mesta, da je na referendumu 65,03 odsto birača glasalo za, a 34,36 odsto protiv toga da se u Ustav uvrsti takva definicija braka, navodi portal index.hr.

Podaci se zasnivaju na više od 25 odsto obrađenih biračkih mesta, a u nastavku večeri se očekuju detaljniji podaci.

Zapadne agencije su prenele prve rezultate sa referenduma u Hrvatskoj, ističući da se Hrvatska izjasnila protiv istopolnih brakova.
“Većina Hrvata glasala je na referendumu za zabranu gej brakova, što predstavlja veliku pobedu konzervativaca u najnovijoj članici Evropske unije”, javio je AP.

Kako je objavio Index.hr, čitaoci su poslali nekoliko fotografija biračkih mesta koja su “okićena” raspećima, brojanicama i slikom bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.
“Budući da se na ovom referendumu Katolička crkva javno svrstala za određenu opciju, smatram da je neprihvatljivo da crkveni simboli budu istaknuti u prostorijama u kojima se održava referendum”, napisao je jedan čitalac.

“Tuđman nadgleda glasanje”, napisao je drugi čitalac, uz fotografiju sa jednog biračkog mesta u Zagrebu.

Kako Hina navodi, rezultat referenduma je obavezujući bez obzira na broj birača koji izađu na glasanje.

Prema zvaničnim podacima, do 16 sati izašlo je samo 26,75 odsto od ukupno 3.773.850 birača, što je za oko sedam odsto manje od odaziva na referendum o ulasku Hrvatske u EU, prošle godine.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa “U ime obitelji”
nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa, a referendumu su se suprotstavile organizacije civilnog društva.

Ovo je prvi referendum u Hrvatskoj koji su inicirali građani, a treći od sticanja nezavisnosti.

sandzakhaber / izvor: tanjug.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO