HRW: Sirijska Vlada koristi bombe s napalmom

Iz organizacije tvrde da je vojni avion u jednom od 56 napada ove godine ispustio bombu s napalmom na školu u Halepu.

napalm

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) pozvala je međunarodnu zajednicu da osudi sirijsku Vladu zbog upotrebe zapaljivog oružja. Tvrde kako je u posljednjih godinu dana zabilježeno najmanje 56 napada takvim oružjem.

Iz ove organizacije kažu da je sirijski vojni avion 26. augusta ove godine na školu u Halepu ispustio bombu sa napalmom.

„Vidjela sam ljude kako gore. Moji prijatelji i ja smo dobili opekotine. Gađali su nas bombom iz aviona. Na podu su ležala tijela koja se nisu mogla identificirati”, svjedoči jedna žena.

Bio je to jedan od 56 napada zapaljivim oružjem koje je zabilježio HRW. Ova organizacija optužuje sirijsku avijaciju za korištenje oružja u stambenim područjima.

Ovakvo oružje, poput napalma i bijelog fosfora, ubija i uzrokuje opekotine koje je veoma teško liječiti.

„Ono što sam vidjela u Siriji neuporedivo je s bilo čim drugim kada je riječ o okrutnosti, razmjeru uništenja i težini povreda”, kaže liječnica i volonterka Saleyha Ahsan.

Human Rights Watch od međunarodne zajednice traži da osudi Siriju za ove napade, kao što je učinila u slučajevima upotrebe hemijskog oružja.


Brojni slučajevi upotrebe zapaljivog oružja

„'Crvena linija’ postavljena je tako visoko samo za hemijsko oružje, čime se prešutno poručuje da sve ispod toga nije veliki problem, iako jeste. Zabilježili smo niz slučajeva upotrebe tog oružja u Siriji”, navodi Tamara Alrifai iz organizacije Human Rights Watch.

Zapaljivo oružje svrstava se u konvencionalno, a njime je u Siriji ubijeno više ljudi nego hemijskim oružjem, za koje se vjeruje da ga je Vlada upotrijebila 21. augusta. Ti napadi bili su prekretnica u sirijskom sukobu.

Napadi su doveli do međunarodnog sporazuma o uništenju sirijskih zaliha hemijskog oružja.

Međutim, kako iz Bejruta izvještava novinarka Al Jazeere Zeina Khodr, to nije zaustavilo rat i mnogi Sirijci kritiziraju sporazum.

„Smatraju da će se uklanjanjem hemijskog oružja sa terena malo toga promijeniti. Vjeruju da je međunarodna zajednica time sirijskom režimu, ustvari, dala dozvolu da nastavi ubijati civile”, dodala je ona.

Sirija nije potpisala protokol o zabrani korištenja zapaljivog oružja. Bez obzira na to, Human Rights Watch smatra da je Vlada prekršila međunarodni zakon.

Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO