I zimi je važno piti dosta vode

original

Svaki obrok započnite velikom čašom vode i manje ćete jesti. Dobro je da u toku dana popijete šolju čaja od đumbira ili lekovitog bilja, pojedete tanjir domaće supe, čorbe ili potaža.

Leti se unosi više tečnosti nego zimi, jer se zbog visokih temperatura obilnije znojimo, međutim, lekari upozoravaju da i u hladnim danima moramo da unosimo dovoljno vode u organizam jer boravvak u zagrejanoj prostoriji isušuje vazduh i organizam gubi najmanje 0,5 l vode na ovaj način.

Medicinske studije pokazuju da, kada se nivo tečnosti u organizmu odrasle žene smanji za 600 ml, ona počinje da oseća umor, slabi joj koncentracija i drastično joj se menja raspoloženje. Preporuka je da unesemo 2,5 l tečnosti dnevno, ali pošto su određene namirnice (voće, povrće i mlečni proizvodi) bogati vodom, dovoljno je da popijemo 1,5 l čiste vode. Osobe koje je manje piju, naviknu organizam na tu meru, ali postoji opasnost od ozbiljnih urinarnih infekcija, kamena i peska u bubregu i mokraćnom kanalu.

Stoga je važno da i zimi, naročito ako se redovno bavite sportom i više znojite zbog debele odeće, popijete najmanje 0,5 l vode više nego u ostalim periodima godine. Šta ako ne osećate žeđ, pitate se? Svaki obrok započnite velikom čašom vode i manje ćete jesti, dobro je takođe da u toku dana popijete šolju čaja od đumbira ili lekovitog bilja, pojedete tanjir domaće supe, čorbe ili potaža od povrća. Na taj način ćete u organizam da unesete neophodnu tečnost.

sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO