Inicijativa za pomirenje IZ: Odlaze Zilkić i Zukorlić?

Novi_Pazar_Lejlek_dzamija

 

To pomirenje podrazumijeva potpuno spajanje dvije institucije, sem imena koje će se gasit, otkrio je izvor agencije Anadolija

Realizacija inicijative  o pomirenju dvije islamske zajednice koje djeluju u Srbiji je u toku i nju podržavaju svi bitni faktori u zemlji i inostranstvu. Kako saznaje novinar agencije Anadolija (AA) od izvora uključenog u pregovore, podršku ovoj inicijativi pružilo je ”preko osamdeset odsto pripadnika džemata i službenika s obje strane”.

“To pomirenje podrazumijeva potpuno spajanje dvije institucije, sem imena koje će se gasit. Koncept ostaje u okviru granica Srbije sa specijalnim vezama sa Bosnom i Hercegovinom i Turskom”, rekao je sagovornik Anadolije govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Prema riječima sagovornika AA koji učestvuju u realizaciji inicjative, postojeći lideri obje zajednice, to jeste Islamske zajednice Srbije (IZS) Adema ef. Zilkića i Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) na čelu sa Muamerom ef.  Zukorlićem, neće moći da se kandidiraju na visoke funkcije, ali će moći da ostanu aktivni u strukturama zajednice u budućnosti.

Nova platforma je nastavak prošlogodišnje inicijative o ujedinjenju islamskih zajednica u Srbiji koja, kako tvrdi naš sagovornik “išla odzgo prema nadole” i nije dala rezultat. Sada ide u suprotnom smjeru “od džemata i imama”.

“Glavne tri tačke prave jedan trougao na relaciji Ankara-Beograd-Sarajevo. Tu će sada mnogo više biti uključeni vjerski nego politički faktori. To znači da će, pored reisu-l-uleme Turske Mehmeda Gormeza i Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, biti uključena i Vlada Srbije. Ona će u najmanju ruku biti konsultovana”, tvrdi za AA pregovarač o pomirenju.

Beogradski muftija će novom platformom imati veće ingerencije, a dalje će djelovati na području centralne Srbije i Vojvodine.

Učesnik inicijative koji radi i na izradi platforme kaže za agenciju Anadolija da platforma još nije isturena, ali da pojam pomirenja prevashodno znači formiranje jedne, a nikako ne formiranje treće islamske zajednice.

“Samo pomirenje ima podršku i spajanje dvije u jednu islamsku zajednicu”, navodi izvor Anadolije i posebno naglašava da stvaranje treće islamske zajednice, kako je rekao, nikako ne treba ni spominjati.

Prema njegovim riječima pomirenjem se očekuje i “skidanje veta u pružanju finansijke i druge pomoći islamskim zajednicama dok su razjedinjene od strane Turske”. Također, u slučaju neujedinjenja izostat će i podrška domaćih faktora, posebno onih iz Sandžaka.

Sagovornik Anadolije je potvrdio da je devet imama iz obe islamske zajednice boravilo prošlog mjesec u Ankari ”kako bi uzeli aktivno učešće u toj inicijativi”.

“Platforma bi, uz saglasnost turskog i bosanskog reisa, kao i Beograda, uskoro trebalo da se predstavi javnosti”, zaključio je on.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju.

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je prije dvije godine pokrenuo inicijativu za njihovo pomirenja, ali do sada ta inicjativa nije dala rezultata.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO