Islam će do 2070. godine postati vodeća svetska religija

661

Zbog sve većeg prliva migranata u Evropu i rasta broja ateista, islam će do 2070. godine postati vodeća svetska religija, pokazali su rezultati analize istraživačkog centra “Pju”.

Procenat stanovništva hrišćanske i islamske veroispovesti izjednačiće se za oko 53 godine i iznosiće oko 32 odsto.

Do 2100. godine u svetu će muslimana biti oko jedan odsto više od hrišćana.

Rezultati istraživanja pokazali su da islam postaje najbrže rastuća religija na svetu. Godine 2010. na svetu je bilo 23 odsto muslimana, a 31 odsto hrišćana.

Međutim, istraživanje je pokazalo da muslimani u proseku imaju više dece od pripadnika bilo koje druge veroispovesti – u proseku 3,1, u odnosu na 2,3 dece, koliko ih imaju pripadnici svih ostalih verskih grupa zajedno.
Uprkos sve većem broju ateista i pripadnika islamske religije, do 2050. hrišćanstvo će ipak ostati najmnogoljudnija religija na svetu, ali ne i zadugo potom.

Uprkos tome što ne utiču na rast globalne populacije, migracije dovode do naglog rasta muslimanske populacije u pojedinim delovima sveta, poput Evrope i Severne Amerike. Prošle godine procenat muslimana u SAD iznosio je jedan odsto, dok bi, prema predviđanjima stručnjaka ,do 2050. godine ovaj procenat trebalo da iznosi 2,1 odsto, piše Dejli mejl.

izvor: B92