ISPRAĆENI HADŽIJE KOJI NA HADŽDŽ IDU PREKO IZUS! Prisustvovao u gradonačelnik Biševac – FOTO

Novi Pazar – U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji danas priređen svečani ispraćaj hadžija. Hadždž predstavlja petu temeljnu islamsku dužnost, vrhuac i krunu ibadeta. Put svetih mjesta ove godine u organizaciji i posredstvom Mešihata IZ-e će poći 188 osoba a prisustvovali su čelnici IZUS i gradonačelnik Novog Pazar Nihat Biševac.

Svjetlo islama ne može ugasiti ničije neznanje, zla namjera, niti surovo prikrivanje istine ma koliko to sve jako bilo. Hadždž ovdje na ovim prostorima nikad nije bio zaboravljen, naprotiv na Hadždž se išlo i u težim uslovima. Islamska zajednica u Srbiji svoje stubove čini još jačim ispraćajući i ove godine hadžije put Mekke i Medine.
Ikrar dovu su sa okupljenom rodbinom, prijateljima i poznanicima hadžija proučili i predsjednik Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić, muftija sandžački Abdurrahman ef. Kujević, rukovodioci, direktori ustanova Islamske zajednice u Srbiji, kao i predstavnici lokalne vlasti i javnog života u Sandžaku.
Na svečanom ispraćaju obratio se predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji je istakao vrijednost obavljanja Hadždža, podsjećajući čime će to buduće hadžije biti počašćene boraveći na svetim mjestima.
“Gazit će te tamo gdje je Muhammed a.s. gazio i učinit će tavaf sedam puta oko Kabe i između Safe i Merve prisjećajuci se Hadžere, prisjećajuci se Ibrahima a.s i njegovih sinova Ismaila i drugih. Stajat će, ibadet činiti na Arefatu u nedjelju ako Bog da jer je sutra Zul-l-hidžere, a u narednom ponedjeljku već prvi dan Kurban Bajrama. Zijaretit će Medinu i znamenitosti Medine, a prvenstveno klanjati u blizini pored kabura Pejgambera a.s.” kazao je muftija Dudić.
Muftija dr. Dudić dodaje da je sretan onaj kome se Allah smiluje a ima mogućnost da bude na tim mjestima jer je Pejgamber a.s. rekao:”Tri su Allahova gosta. Onaj ko obavlja Hadž, on je Allahov gost, onaj ko obavlja Umru, on je Allahov gost i onaj ko je Gazija on je Allahov gost”.
Naše hadžije, institucije, naši muslimani su naš ponos naša sreća i naša sigurna budućnost. Muftija dr. Mevlud ef. Dudić poručio je hadžijama da budu srećni i ponosni što na pravom putu obavljaju Hadždž, da maksimalno iskoriste vrijeme na Hadždžu, i upute dove Allahu dž. š. i da im to bude most za džennet.
Ispraćaj hadžija su uljepšali i polaznici mekteba “Reuda i Vildan “
Ašere je proučio hfz. Haris Hadžić, a ikrar dovu hfz. Abdurahman ef. Kujević.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO