ISPUNJAVA SE OBEĆANJE KOJE JE DATO SANDŽAKU! OVAKO ĆE KINA IZGRADITI AUTOPUT DO CRNE GORE: Detalji velikog infrastrukturnog projekta dogovorenog u Pekingu

!Radovi na deonici Preljina-Požega kreću 1. marta 2018, rok za njihov završetak 1. septembar 2020. godine… Autoput će od Požege ići preko Arilja, Ivanjice i Duge poljane sve do srpsko-crnogorske granice u Boljarima

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio je tokom drugog dana posete Pekingu da kineske firme grade autoput na Koridoru 11, i to sve do granice sa Crnom Gorom, potvrđeno je Informeru.

Kineski forum u brojkama

100 zemalja ima svoje predstavnike na skupu

1.500 učesnika je prijavljeno za ovaj forum

20 zemalja će potpisati sa Kinom ugovore

20 organizacija ugovoriće saradnju s Pekingom

Kako je zvanično saopšteno, juče su potpisani memorandumi o saradnji sa kineskom firmom “Čajna roud i bridž korporejšn” (CRBC).

Dogovoreno je da CRBC gradi dve deonice – od Preljine do Požege i od Požege do Boljara – ukupne dužine oko 140 kilometara. 

Novi milionski poslovi

Radovi na prvoj deonici (Preljina-Požega) počeće, kako saznajemo, 1. marta 2018. godine, a rok za završetak je dve i po godine, dakle – 1. septembar 2020. godine.

Autoput će u drugoj fazi biti građen dalje prema granici sa Crnom Gorom, a od Požege će ići trasom preko Arilja, Ivanjice i Duge poljane, pa sve do Boljara.

Prve procene ukazuju da će ovaj projekat koštati 2,1 milijardu evra!

Kinezi su, podsetimo, na Koridoru 11 već radili na gradnji autoputa Ljig-Preljina u dužini od 40 kilometara, a prema najavama, u novembru ove godine u saobraćaj će biti pušten i ceo potez od Obrenovca do Preljine ukupne dužine 102 kilometra. 

Premijer Aleksandar Vučić je, posle potpisivanja sporazuma sa kineskom firmom CRBC, izjavio da Srbiju čekaju najteži zadaci u razvoju i modernizaciji.

– Očekuje nas izgradnja puteva, mostova i pruga, a kineske kompanije su se pokazale kao prirodni saveznik za izgradnju infrastrukture. Veoma smo zadovoljni našom dosadašnjom saradnjom i očekujemo još bolje rezultate u budućnosti… – istakao je Vučić, dok je predstavnik CRBC rekao da njegova kompanija izuzetno ceni saradnju sa Srbijom i da se nada da će imati što više projekata.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potvrdila je da ovi sporazumi donose nove poslove za firme u Srbiji.

Autoput do Crne Gore

* pun profil, sa šest traka

* 51 tunel ukupne dužine oko 50 kilometara

* 97 mostova dužine oko 20 kilometara

– Potpisan je sporazum o izgradnji autoputa do granice sa Crnom Gorom na Koridoru 11, za deonice od Preljine do Požege i od Požege do Boljara, ukupne dužine 140 kilometara. Očekujemo da već sledeće godine počnemo radove – istakla je Mihajlovićeva, dodajući da je parafiran i sporazum o “Fruškogorskom koridoru”, odnosno deonici puta od Novog Sada do Rume, čiji je deo i veliki tunel kroz Frušku goru, koji je vredan čak 400 miliona evra.

Jako dobar dogovor

Građevinski stručnjak Goran Rodić ocenjuje da su ovo jako dobre vesti za nas.

– Sad kad se krenulo u izgradnju te deonice, nema stajanja. Dobro je što su određeni precizni rokovi, mada Kinezi nisu ljudi koji probijaju rokove, oni striktno poštuju dogovore… Suština je da imamo što manje iscepkanosti projekta, odnosno da deonice koje se rade budu što duže. Ako ovo sada ne završimo, pitanje je da li ćemo ikada završiti autoput do Crne Gore… – zaključuje Rodić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO