Istraživanje: Koalicija oko SNS 44.9 odsto, Čeda ispod cenzusa

BEOGRAD – Izlaznost na izborima 16. marta biće 58,9 odsto građana Srbije, za koaliciju oko Srpske napredne stranke glasalo bi 44,9 odsto ispitanika, a 64,1 odsto vidi čidera naprednjaka Aleksandra Vučića kao budućeg premijra, pokazuje istraživanje B92 i “Ninamedije”.

Na pitanje “za koga ćete glasati”, nakon isključenja onih koji ne znaju, neće da kažu ili pak planiraju da crtaju po listiću, dobijen je podatak da bi za koaliciju oko SNS glasalo 44,9 odsto građana , za koaliciju oko SPS 13,8 odsto svaki deseti glasao bi za DS (10,2 odsto ), a za DŠ 6,8 odsto Koalicija oko NDS beleži rejting od 5,9 odsto, okupljeni oko LDP 4,6 odsto dok bi približno isti procenat građana glasao za URS (3,1 odsto), SRS (3 odsto ) i Dveri (2,9 odsto ).

Prema istraživanju, na izbore neće izaći 13 odsto građana.

Kad je reč o poršci strankama, druga u istraživanju je koalicju oko socijalista sa 13,8 odsto, dok bi za DS bilo 10.2 odsto.

Većina ispitanika, njih 64,1 odsto vidi lidera SNS Aleksandra Vučiha kao budućeg premijera, njih 13,2 odsto smatra da bi sadasnji premijer Ivica Dačić trebalo da to nastavi da radi, dok oko sedam odsto anketiranih na toj funkciji kao najbolje rešenje vidi Borisa Tadića.

Telefonska anketa, kako je objavljeno na sajtu televizije B92, sprovedena od je između 16. i 18. februara, a anketirano je 1.800 građana Srbije, bez teritorije Kosova i Metohije.

Na pitanje šta će građani raditi baš na dan izbora 58,9 odsto navodi da sigurno izlazi, 14,6 odsto da verovatno izlazi, a 7,6 odsto njih verovatno neće.

Izbore sigurno bojkotuje 13 odsto dok preostalih 5,9 odsto još ne zna šta će raditi 16. marta, navodi se u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da je među sigurnim glasačima više muškaraca nego žena, “a da sa porastom godina starosti raste broj sigurnih glasača”,

Tako je među sigurnim glasačima najviše penzionera, a najmanje učenika i studenata dok je, kako se navodi “sigurnih glasača više u ruralnim sredinama”.

Dve trećine anketiranih građana, bez onih koji nemaju stav, kao premijera vide Vučića (64,1 odsto ), da bi na toj funkciji trebalo da ostane Dačić smatra 13,2 odsto anketiranih, dok se Tadić navodi u sedam odsto slučajeva.

Da bi na mestu premijera trebalo da se nađe lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra 4,5 odsto dok je lpredsednike DS i DŠ Dragana Đilasa i Vojislava Koštunicu navodilo po 3,2 odsto ispitanika.

Prema mišljenju 1,2 odsto građana , Mlađan Dinkić bi trebalo da bude novi premijer.

Na pitanje šta je to što nova vlada mora da rešava, dve trećine građana ili 63,2 odsto smatra da je ključno pitanje nezaposlenost.

Potom sledi siromaštvo sa 16 odsto dok borbu protiv korupcije smatra prioritetnom skoro svaki deseti građanin, odnosno 9,2 odsto

Ukazuje se da 3,1 odsto građana navodi važnost rešavanja problema u oblasti zdravstva, a da vrlo malo građana, jedva 2 odsto smatra da je obrazovanje problem, dok 1,8 odsto njih želi da vlada rešava problem Kosova, uz konstataciju da su ti podaci iznenađujući.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO