Ivanić, Dodik i Čović protiv obnavljanja tužbe protiv Srbije!

572
Beograd, 26. januara 2017 - U Palati Srbija odrzava se Regionalna konferencija "Regija za turizam, turizam za regiju" u organizaciji regionalnog portala Biznis plus. Na konferenciji ucestvuje i predsedavajuci Predsednistva BiH Mladen Ivanic. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ dr

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas da se protivi nameri bošnjačkih političara da se pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ponovo pokrene postupak protiv Srbije. Isti stav imaju predsednik RS Milorad Dodik i hrvatski član Predsedništva Dragan Čović.

Na pitanje novinara kakavi su odnosi Sarajeva i Beograda Ivanić je odgovorio da nema puno optimizma, jer postoji mnogo strvari koji taj odnos opterećuju.

Smatra da je nedavna poseta koja se desila, bila veoma uspešna, kao i jedina pozitivna vest u moru negativnih u regionu. Nove tenzije koje, kako tvrdi, “vise” nad odnosom BiH i Srbiju e je, prema njegovim rečima, nastojanje pojedinih bošnjačkih političara da obnove tužbu protiv Srbije, protiv koje je i on, kao i svi političari iz reda srpskog naroda, pa i iz reda hrvatskog.

Upitan ko od bošnjačkih političara nastoji da ponovo pokrene tužbu, Ivanić je pomenuo Bakira Izetbegovića, člana Predsedništa BiH.

“Ja mislim da bi to mogao da bude novi uvod u krizu koji nikome ne bi trebalo da koristi. Ja sam vrlo jasno stavio do znanja da BiH ne stoji iza jednog takvog pokušaja, poslao sam još prošle godine pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu gde sam rekao da oko toga nema saglasnosti. Oni mogu formalno pravno da se pozovu na neku odluku od pre 10 godina, pa isti onaj agent koji ih je zastupao njih, kao da ima pravo, a mislim da je pravno potpuno neodrživo, nelogično i mislim da oni u tome neće uspeti”, rekao je on.

Ivanić je istakao da se i predstavnici hrvatskog naroda protive ponovnom pokretanju tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Dodik i Čović protiv

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je protiv obnavljanja tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu.

“To treba da bude odbačeno. Ako je to unilateralna aktivnost bošnjačke strane, onda je to zloupotreba institucije. O tome smo upoznali i Dragana Čovića”, rekao je Dodik posle sastanka sa hrvatskim članom Predsedništva BiH i lidera HDZ BiH Čovićem, u Banjaluci.

Čović je kazao da bi obnavljanje tužbe BiH protiv Srbije vratilo stvari unazad i da bi to potpuno blokiralo funkcionisanje vlasti u BiH.

izvor: N1