Izetbegović – Kavazović: Ubrzati potpisivanje ugovora između Islamske zajednice i države BiH

SARAJEVO – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primo je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića. U otvorenom i prijateljskom razgovoru Izetbegović se zanimao o uvjetima u kojima radi i djeluje Islamska zajednica.

Kavazović
Kavazović

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, posebno u povratničkim džematima. Razgovarano je i o ugovoru između Islamske zajednice i Bosne i Hercegovine o kojem su u toku pregovori nadležnih komisija Islamske zajednice i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

“Iznesena je zajednička ocjena da je u interesu Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice da se ovi pregovori što prije okončaju kako bi se potpisao ugovor kakav je već potpisan između Bosne i Hercegovine i Srpske pravoslavne crkve i između Bosne i Hercegovine i Katoličke crkve”, navodi se u saopćenju i dodaje da su Izetbegović i Kavazović razgovarali i o popisu stanovništva, položaju bošnjačkih povratnika u entitetu Republika Srpska, a razmijenjena su i mišljenja o situaciji u Egiptu, Siriji i drugim aktuelnim dešavanjima u islamskom svijetu.

Izetbegović i Kavazović su najoštrije osudili jučerašnji napad na porodičnu kuću Saliha Nožinovića u centru Zvornika, kao i raniji napad na Bošnjake u Zvorniku prilikom njihovog odlaska na bajram-namaz, zatraživši od policijskih i pravosudnih institucija u entitetu Republika Srpska da uhapse i kazne počinioce ovih napada.

“Pozvali su organe i institucije entiteta Republika Srpska da obezbijede sigurnost i zaštite živote, imovinu i druga ustavom zagarantovana prava bošnjačkih povratnika u tom entitetu”, saopćeno je.

Kavazović je upoznao Izetbegovića sa nedavnom posjetom Imigracionom centru Bosne i Hercegovine.  Dvojica sugovornika su se složili da se osobama koje su pritvorene u tom centru moraju osigurati sva prava koja su im zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

„Bosna i Hercegovina je demokratska država koja mora da funkcioniše u skladu sa ustavom i zakonom. Ako u razumnom vremenskom roku nije moguće pronaći neku sigurnu zemlju u koju Imad al-Husin može biti deportovan, onda on treba da bude pravično procesuiran ili pušten na slobodu“, zajednički su ocijenili Izetbegović i Kavazović.



– Osuda nasilja nad građanima Egipta –

Izetbegović i Kavazović su najoštrije osudili nasilje egipatskih sigurnosnih snaga nad građanima Egipta, pozivajući na poštivanje demokratske volje egipatskog naroda.

Kako se navodi u saopćenju iz ureda člana Predsjedništva BiH, tokom sastanka Izetbegovića i reisa Kavazovića najoštrije je osuđena upotreba hemijskog oružja u Siriji, uz ocjenu da je “poražavajući neuspjeh međunarodne zajednice da zaustavi tiraniju režima Bashara al-Assada i iznađe rješenje kojim bi se okončala ljudska tragedija u Siriji”.

“Ističući da sirijskom narodu treba dati priliku da na slobodnim izborima izrazi svoju volju i odluči o budućnosti svoje zemlje, naglasili su da muslimanski lideri imaju izričitu vjersku obavezu da učine sve što je u njihovoj moći da zaustave međumuslimanske sukobe”, navodi se u zajedničkom saopćenju sa sastanka.

– Popis stanovništva od vitalnog značaja za Bošnjake –

Izetbegović i Kavazović su ocijenili i da je predstojeći popis stanovništva u BiH, od 1. do 15. oktobra, od vitalnog značaja za bošnjački narod te pozvali sve relevantne faktore u bošnjačkom narodu da ujedine snage na pripremama za popis stanovništa.

„U vremenu kada se pred njim nalaze veliki izazovi, kakav je popis stanovništva, bošnjačkom narodu je potrebno političko i duhovno jedinstvo za ostvarivanje njegovih vitalnih interesa“, zaključili su Izetbegović i Kavazović.

(Vijesti.ba/AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO