Izetbegović – Trilaterale dale rezultat

Sarajevo – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) uoči zvanične posjete Republici Turskoj, da su trilateralni sastanci BiH, Srbije i Turske već dali rezultat te da će, pored toga, sa turskim zvaničnicima razgovarati o investicijima u BiH.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH će se tokom boravka u Turskoj 12. i 13. maja sastati sa predsjednikom Abdullahom Gulom, premijerom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Cemilom Cicekom.

Izetbegović je istakao da će tim sastancima prisustvovati i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, te najavio potpisivanje nekoliko memoranduma o razumijevanju u vezi sa zajedničkim investicijama prilikom prijema kod predsjednika Gula.

„Učinićemo sve da investicija u Bosni i Hercegovini bude više. Turci su zaista sa svoje strane uradili mnogo“, rekao je Izetbegović pojašnjavajući kako se radi o kreditnoj liniji Turske s jedne strane, usmjerenoj podršci povratku i ruralnom razvoju, ali je tu i kredit Exim banke.

Izetbegović je dodao da je Turska obezbjedila svojim privrednicima subvencije za ulaganje u BiH, što je okarakterisao kao stalno ohrabrivanje od strane turskih lidera.

„S naše strane moramo poraditi na nekim stvarima, ubrzati neke procedure, pojednostaviti ih i garantirati sigurnost investicija“, pojasnio je Izetbegović.

Govoreći o trilateralnim sastancima između BiH, Srbije i Turske Izetbegović je istakao da su do sada dali rezultat.

„I da ne bude u dogledno vrijeme slijedećeg sastanka, trilaterale su nas povukle u jednom momentu iz zastoja. Imali smo opasan dugotrajni zastoj u odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine. Trilaterale su već u velikoj mjeri ispunile svoju svrhu“, rekao je Izetbegović i dodao da predstoji još posla i da će u vezi sa otklanjanjem zastoja u održavanju trojnih sastanaka na najvišem nivou razgovarati i sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Izetbegović je uoči posjete Turskoj poručio i da je uspjeh Turske, posmatran sa strane začuđujući i nevjerovatan kada se uzme u obzir vremenski okvir od jedne decenije tokom koje je ta zemlja postigla ogroman napredak.

„Mi smo ponosni na turski narod. Na naše prijatelje koji vode Tursku posljednjih deset godina. Mi volimo Tursku, Turke i ljude koji vode tu zemlju na taj način“, rekao je Izetbegović.

Izbore u Turskoj očekujem sa uzbuđenjem

Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima u Turskoj koji će biti održani u augustu tekuće godine Izetbegović je pozdravio mogućnost da na tu funkciju dođe aktuelni premijer Recep Tayyip Erdogan.

„Te ızbore očekujem sa jednim uzbuđenjem kao da se radi o mojim vlastitim. Moguće da ću i ja biti kandidat ponovo u oktobru ali vjerujte mi da skoro nema razlike jer Tayyip Erdogan je jedan poseban čovjek. Ja sam jednom rekao da on nije lider samo Turaka, muslimani diljem svijeta, dobri ljudi diljem svijeta gledaju u njega i žele mu da napravi uspjeh za dobrobit regiona i šire“, rekao je Izetbegović dodajući da je turski premijer veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.

Izetbegović će 12. i 13. maja boraviti u posjeti Turskoj, prvoj nakon preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO