Izmene Generalnog plana grada zbog “Beograda na vodi”

Komisija za planove Skupštine grada Beograda oglasila je javni uvid u Nacrt izmena i dopuna Generalnog plana Beograda 2021. Javni uvid obaviće se u prostorijama Gradske uprave grada Beograda, 27. marta br. 43-45 (u suterenu), od danas do 9. jula, svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Povod za novu izmenu Generalnog plana je, kako je navedeno u samom dokumentu, potreba za preispitivanjem pravila sprovođenja predmetnog plana,mogućnosti za izgradnju visokih objekata na celoj teritoriji grada, kao i planiranih namena na području Savskog amfiteatra, naročito u smislu izmeštanja železničkog saobraćaja. To bi, u stvari, značilo da su izmene priprema za realizaciju projekta “Beograd na vodi”.

Novim dokumentom se predviđa brisanje dela u kojem se navodi da teritorija Savskog amfiteatra i dela Novog Beograda preko reke početnoj fazi rešavaju putem međunarodnog konkursa. Briše se i deo u kome se napominje da visina objekata može biti do 5 spratova jer se područje nalazi u zoni zaštićenih vizura. Takođe, predviđeno je izostavljanje dela koji govori o rekonstrukciji Karađorđeve ulice i delova grada uz Brankov most koji su navedeni kao potencijalno dobre lokacije za sadržaje javne namene od nacionalog značaja (na primer opera).

Izmenom je predviđena i mogućnost nove preparcelacije zemljišta i izgradnja novih saobraćajnica.

Sandzakhaber / Izvor: ekapija.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO