Izraelski ministar poručio Amerikancima: Ne igrajte se sa bezbednošću Izraela

256717_iran-foto-04-afp_f

Izrael – Izraelski ministar ekonomije Naftali Benet optužio je SAD da Izrael izlažu opasnosti pošto razmatraju mogućnost da sa Iranom sklope dogovor o spornom nuklearnom programu te zemlje.

– Iako strašno želim da se postigne mir, ipak ne verujem da je ovo trenutak da se igramo s našom bezbednošću – rekao je Benet juče, gostujući na američkom Institutu Brukings (Brookings Institution.)

On je u Vašington došao u pokušaju da preko američkih kongresmena utiče da SAD i druge sile da s Teheranom ne zaključe sporazum o iranskom nuklearnom programu.

U poslednjoj rundi pregovora o iranskom nuklearnom programu, koja je 9. novembra završena u Ženevi, dogovor Grupe 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Nemačka) i Irana nije postignut, a novi sastanak je zakazan za 20. novembar.

Izraelski ministar ponovio je da pregovori ne smeju da se okončaju samo dogovorom o privremenom prekidu iranskog nuklearnog programa, već njegovim potpunim ukidanjem.

Benet je podsetio da su sankcije koje je Zapad uveo Iranu u velikoj meri ugrozile ekonomiju te zemlje i da Teherenu treba da se poruči da mora da izabere da li hoće da ima ekonomiju ili nuklearno oružje.

– Uveren sam da ćemo, ako pojačamo pritisak, postići dobar dogovor – rekao je Benet.

Pregovori koji će se nastaviti 20. novembra predstavljaju jedan od pokušaja da se nadje izlaz iz desetogodišnjeg spora o iranskom programu. Zapad sumnja da je cilj iranskog nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog oružja, što Iran odlučno odbija.

sandžakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO