“Izvesno je: MMF će odobriti veće plate i penzije”

555

Ekonomista Stojan Stamenković kaže da je izvesno da će se MMF saglasiti da se povećaju plate u javnom sektoru, najverovatnije tri do četiri odsto, kao i penzije

“Tačan procenat povećanja je teško utvrditi u ovom momentu dok se ne uradi projekcija budžeta za narednu godinu. To će zavisiti od rasta bruto domaćeg prozvoda (BDP)”, kazao je Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Ako bi rast BDP naredne godine bio, kako se prognozira, tri odsto, ne treba očekivati povećanje plata i penzija veće od tri-četiri odsto, naveo je Stamenković.

On je dodao da će MMF verovatno dozvoliti veći procenat povećanja plata nego penzija.

“Penzionerima šta god da se da, oni moraju da trpe, a sa platama je drugačije jer postoje osetljivi sektori kao što su zdravstvo i prosveta, gde visina plata može da izazove odredjene probleme”, ocenio je Stamenković.

Misija MMF u Beograd dolazi u drugoj polovini oktobra povodom nove revizije tekućeg aranžmana sa Srbijom i sa predstavnicima Vlade će razmatrati u kom precentu mogu da budu uvećane plate u javnom sektoru i penzije jer je budžetski deficit ove godine manji od planiranog, a u 2017. se očekuju dodatne uštede u državnoj kasi.

Plate u javnom sektoru veće od 25.000 dinara su u skladu sa aranžmanom sa MMF-om umanjenje od novembra 2014. godine za 10 odsto, a penzije po stopi od 22 do 25 odsto.

Prva povišica je bila u januaru 2016. godine kada su plate povećane do četiri odsto, a penzioneri su dobili linearno povećanje od 1,25 odsto.

izvor: B92