Još 70 € ako država proda Telekom

Telekom neće ići na berzu, ali bi 4,8 miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije trebalo da dobije po 70 evra od akcija nakon što firma bude prodata.

Država namerava da proda većinski udeo u Telekomu.

Kad će to biti, trenutno nije poznato, ali se zna da bi novi vlasnik otkupio akcije građana koji će tada i dobiti novac. Svako od njih je prošle godine dobio 31 deonicu Telekoma, po ceni od 2,27 evra.

U međuvremenu, ova kompanija može deliti dividendu koja zavisi od dobiti preduzeća. Po tom osnovu na računima građana sutra će biti 249,3 dinara. Ovaj novac se može podići na šalterima Poštanske štedionice, a jedini potreban dokument je lična karta.
Privatizacijom Telekoma, država bi praktično završila sa podelom akcija građanima. Građani koji nisu prodali deonice, danas na berzi imaju oko 5.000 dinara. U njihovom vlasništvu danas je po pet akcija NIS koje su juče vredele 4.640 dinara i jedna akcija Aerodroma “Nikola Tesla” od 508 dinara.
Od momenta kada je država podelila akcije NIS, ove hartije su uvećale vrednost za blizu 100 odsto. Vrednost deonice je skočila sa oko 500 na 928 dinara.
Građani bi trebalo da dobiju i po sedam deonica Akcionarskog fonda pojedinačne vrednosti 550 dinara. Predmet podele akcija trebalo bi da bude i EPS. U brokerskoj kući „Sinteza invest grupa” procenjuju da EPS u optimističnom scenariju, vredi između tri i četiri milijarde evra. Po toj računici, građanima bi ukupno pripalo 15 odsto EPS ili 525 miliona evra. Svako bi pojedinačno dobio stotinak evra.
Računica pokazuje da bi građani kroz besplatne akcije dobili ukupno oko 250 evra. Neposredno pre početka njihove podele u Vladi su obećavali hiljadu evra.
Nalog za prodaju akcija može se dati uz jednostavan postupak na šalterima Pošta Srbije. Preko sajta www.priv.rs može se proveriti koliko besplatnih akcija posedujete.

sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO