Jusufspahić (mlađi) – Smeta mu Turska, Bosna, Sarajevo, Gormez, Kavazović i ministri u Vladi

Porodično – verska kompanija Jusufspahić, koja već niz decenija suvereno održava mini imperiju u Beogradu drznula se danas da iskali svoj bes i još jednom svima pokaže da ni u danima mubarek meseca ne može da se okane prljavih misli. Naime, muftija beogradski Muhamed Jusufspahić, koga inače bije glas prestoničkog vagabunda, danas je na konferenciji za novinare u Bajrakli džamiji izjavio da se u Turskoj neće govoriti o Islamskoj Zajednici Srbije,niti će se o Islamskoj Zajednici dogovarati u Bosni.

jusufspahic

Tako je muftija, koga u islamskom svetu niko van beogradske čaršije niti respektuje, niti poziva, pomislio da se o sudbini Islamske zajednice može odlučivati bez dobronamerne pomoći iz Ankare I Sarajeva, verovatno maštajući da se o tome razgovara u nekom od kafića u ulici Strahinjića Bana, gde je čest gost.

Ovaj imam bez vernika nije propustio priliku da isproziva minister Bošnjake u Vladi Srbije, koji su se u proteklih godinu – dve dobronamerano trudili da konsoliduju I ponovo ujedine Islamsku zajednicu, nasuprot Jusufspahiću i drugim štetočinama u čijim glavama se kuvaju ideje o stalnim podelama. I to podelama sa jednim ciljem I sebičnom željom – nije bitno koliko ima islamskih zajednica I koliko vernika okupljaju.

Bitno je da da sam ja glavni! Jusufspahić mlađi je dvojici ministara poručio da im treba dati ahmediju “pošto očigledno hoće da budu muftije i reisi”. Pre bi se moglo reći da ahmediju treba Jusufspahić da vrati, jer je bolje da se jeftinim politikanstvom bavi gologlav nego da se sa uleminom kapom na glavi surva na smetlište istorije poput Muamera Zukorlića. I jedan I drugi, I verski biznismen sa Dorćola I prevarant iz Orlja, igraju na terenu koji ne poznaju, bez razumevanja šire slike I odnosa u islamskom svetu, konfrontirajući se sa svima I govoreći jezikom koji je sve osim jezika vere, mira I tolerancije.

To je najkraći put do poraza I zaborava I zato nije dobro kad muftija poredi političare sa maharadžama jer onda sam počinje da liči na Iznoguda I postaje lik iz stripa koji služi za zabavu, sprdnju I razbibrigu, a to sebi jedan duhovni vođa nikad ne sme da dozvoli.

Jusufspahić je poznat i po tome što je za paljenje Bajrakli džamije  izjavio:

Oni su naše komšije, oni nisu zapalili džamiju, oni nisu učestovali u paljenju, učestovavali su u spašavanju našeg službenika koji je imao 81 godinu.Baš zato što su nam komšije javile su šta se sprema”, rekao je Jusufspahić

Miloš Radisavljević Kimi, Brankica Stanković, pretnje, zatvor, oslobođen

BEOGRAD –  Suđenje, koje je trebalo da se nastavi optuženima za paljenje Bajrakli džamije, odloženo je za 9. jul, a muftija Muhamed Jusufspahić rekao je da Miloš Radisavljević- Kimi nije palio džamiju.

Optuženi bi trebali da se 9.jula izjasne o preciziranoj optužnici, a dva dana nakon toga, 11. jula, će krenuti iznošenje završnih reči.Suđenje je odloženo zato što se Bojan Hrvatin nije doveden iz požarevačkog zatvora Zabela, gde služi kaznu.

Postupajući sudija Ivana Ramić je rekla da Hrvatin nije doveden jer nije bilo dovoljno vozila za prevoz osuđenika.

Kako je objasnila, do toga je došlo zbog velikog broja suđenja okrivljenim koji izdržavaju kazne u Zabeli.

Pored toga, na suđenje nisu došli dvojica optuženih.

Jedan od njih je Jasmin Došen, za koga se ne zna zašto je odsustvovao sa suđenja, a drugi je Miloš Radisavljević Kimi, za koga je branilac rekao da se nalazi u Belorusiji gde pokusava da “započne neki posao, ali će doći do kraja nedelje”.

Na suđenje je došao i beogradski muftija Muhamed Jusufspahić, koji se van glavnog pretresa obratio sudu.
On je rekao da Miloš Radisavljević i njegov otac nisu učestovali u paljenju džamije.

“Oni su naše komšije, oni nisu zapalili džamiju, oni nisu učestovali u paljenju, učestovavali su u spašavanju našeg službenika koji je imao 81 godinu. On sada nije više među živima, ali je nakon ovog događaja poživao još koju godinu, baš zato što su nam komšije javile šta se sprema”, rekao je Jusufspahić.

Muftija je rekao da je tadašnji ministar policije imao tu informaciju:

“Ja sam dan kasnije razgovarao sa Draganom Jocićem i rekao sam mu da mi vrati komšije, jer oni nisu učestvovali u paljenju”, rekao je muftija i dodao da mu je žao što je Radisavljević postao zvučno ime zbog nekih drugih stvari, i tvrdi da se zato na njega svaljuje krivica i zbog paljenja džamije.
“Ono sto se dešavalo sa novinarkom B92 je za svaku osudu, ali to nema veze sa ovim jer on džamiju nije palio”, rekao je Jusufspahić.

Tužilaštvo je prošlog meseca odustalo od krivičnog gonjenja Miloševog brata Marka Radisavljevića, Ljubomira Stankovića, Marka Đorđevića, Dragana Mijatovića, Aleksandra Stevića, Vojislava Majstorovića, Milana Marjanovića, Uroša Jonića i Adama Niševića.

Marko Radisavljević je jedan od vođa Partizanove navijačke grupe “Alkatraz”.

On je početkom aprila izašao iz zatvora pošto je izdržao celu kaznu od 16 meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja tokom međunarodne fudbalske utakmice Partizan – Šjahtor u decembru 2009. godine u Beogradu i vređanja novinarke B92 Brankice Stanković.

Njemu je 27. februara 2012. godine spojen proces sa ostalim optuženima za paljenje beogradske džamije, pošto je po kratkom postupku deportovan iz Makedonije i smešten u Okružni zatvor u Beogradu.

Neredi kod džamije izbili su posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. demonstranti u Beogradu su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike “Ubij Šiptara”, provalili u dvorište džamije, a potom je i zapalili. Polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga čija je vrednost izuzetno velika.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO