Kačapor – Tek početak na projektima EU

Novi Pazar – Regionalna razvojna agencija SEDA jedan je od partnera na prekograničnom projektu “Pravo na život” čija je vrednost oko 600.000 evra.

Samir Kačapor
Samir Kačapor

Završna konferencija projekta ‘’Pravo na život’’ održana je u Opštoj bolnici u Novom Pazaru. Završnoj konferenciji prisustvovali su lekari iz Novog Pazara I partnerske Opšte bolnice Bijelo Polje, predstavnici gradskih vlasti, rukovodstvo Bolnice u Novom Pazaru , Vladine kancelarije za evropske integracije,Ministarstva zdravlja, Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija- Crna Gora, te Regionalne razvojne agencije Sandžaka -SEDA.
DIrektor SEDA-e kazao je tim povodom da je ovo samo početak saradnje.
“Početak naše saradnje sa EU, sa kancelarijom za evropske integracije sa sekretarijatima za prekograničnu saradnju. Ovo je početak sa našim prijateljima iz Crne Gore. Očekujemo da ćemo imati ovakve projekte i sa prijateljima iz BIH i drugih država” zaključio je Kačapor.


U okviru projekata ”Preventivne aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja” i ”Pravo na život” održana je zajednička manifestacija. U okviru ove zajedničke manifestacije prezentovani su rezultati projekta i završna konferencija. Oba projekta finansirani su od strane Delegacije Evropske Unije u Srbiji i Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, a u okviru prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore. Nosioci su Dom zdravlja Raška i Zdravstveni centar Nikšić, te je danas je u Domu zdravlja u Raški održana prezentacija rezultata tog projekta i tom prilikom potpisan je tehnički sporazum kojim se deo opreme namenjen Domu zdravlja u Novom Pazaru prenosi u vlasništvo.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović izrazio je zadovoljstvo što je ovakav projekat prekogranične saradnje na najbolji način prezentovao Opštu bolnicu i Grad Novi Pazar. Na ovaj način su, istakao je Mahmutović, otvorena vrata evropskih fondova u narednom period.
Prema rečima dirketora Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Mirsada Đerleka efekti projekta su od velikog I nemerljivog značaja, od edukativnog značaja, preko nabavljanja opreme za odeljenje neonatologije što će rezultirati manjom smrtnosti novorođenčadi, te podizanjem nivoa zdravstvene zaštite.
Gosti su nakon prezentacije obišli odeljenje neonatologije na koje su posredstvom ovog projekta stigli novi aparati.

izvor.Sina-Sandžakhaber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO