Kataklizme tek dolaze! Ove katastrofe predviđaju eksperti

424734_uragan-foto-ap_f

Narednih decenija broj vremenskih anomalija biće povećan – narednih godina biće sve više kataklizmi, upozoravaju meteorolozi.
Prema mišljenju eksperata, povećanje broja prirodnih kataklizmi povezano je sa promenom klime. Kaprici vremena na različitim kontinentima su delovi istog procesa, povezani sa fizikom atmosfere i okeana.

Anomalije su već počele – ova zima iznenađuje stanovnike različitih kontinenata. Božićna toplina pogodila je tradicionalno ledenu Rusiju, naročito gradove centralne Rusije.
Neobična hladnoća vlada u SAD. U Kanadi su prvi put za 100 godina zaledili Nijagarini vodopadi. U Australiji zbog stalne žege svakodnevno prekidaju takmičenja na prestižnom teniskom Grend slemu Australija Open.

260323_susa-01-afp_f

Cirkulacija vazdušnih masa se promenila tako da je u njihovo premeštanje u meridijanskom pravcu postalo intenzivnije – objašnjava rukovodilac klimatskog programa Svetskog fonda divlje prirode Aleksej Kokorin.
Neke vremenske anomalije mogu biti povezane sa prirodnim kolebanjima planetarne klime. Međutim, vodeći je antropogenski činilac – zagađivanje atmosfere i povećavanje efekta “staklenika”.
Vremenske anomalije su dvostruko povećane za 15 godina. Eksperti ocenjuju da će narednih nekoliko vekova najveća opasnost za priobalska područja biti povećanje vodostaja Svetskog okeana.

I manjak slatke vode može da postane opšteplanetarni problem. S tim će se suočiti mnoge zemlje Evroazije – od Portugalije do zapadnih granica Kine, kao i neki regioni Afrike, Južne i Sjeverne Amerike i Australije.

Deficit vodenih resursa može da obuhvati milijardu ljudi po čitavoj zemaljskoj kugli, a to će da vodi migraciji stanovništva i promenama ekonomije mnogih regiona.

sandzakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO