Kina: 11 miliona automobila ide na otpad?

Kinske vlasti prinuđene su da preduzmu drastične mere kako bi se smanjio nivo zagađenja vazduha u toj zemlji. Vlada je donela odluku da do 2015. sa ulica ukloni 11 miliona vozila proizvedenih pre 2005. koja najviše doprinose zagađenju.

Zamislite da vam država zabrani da vozite automobil zato što previše zagađuje vazduh? Verovatno ste o takvoj meri, ali prema drugim vozačima, i sami razmišljali dok ste se vozili iza nekog od dotrajalih automobila u Srbiji i dok su vam se njegovi izduvni gasovi uvlačili kroz ventilaciju u kabinu.

Upravo takav scenario očekuje vlasnike miliona starih automobila u Kini. Gust smog na ulicama najvećih kineskih gradova je gotovo svakodnevna pojava, a vlasti još uvek nemaju pravo rešenje za ovaj problem.

Istraživanja su pokazala da su najveći zagađivači automobili koji su, na primer, odgovorni za 31 odsto zagađenja vazduha u Pekingu. Mere kao što su “par-nepar” i ograničavanje broja novoregistrovanih vozila nisu dale željene rezultate, pa su se vlasti odlučile na rigorozan potez. Odlučeno je da se do kraja 2014. godine iz saobraćaja povuče 6 miliona automobila koji spadaju u najveće zagađivače.

Reč je o vozilima proizvedenim pre 2005. koja ne zadovoljavaju najnovije standarde o ograničenju emisije ugljen-dioksida u toj zemlji. Druga faza plana predviđa povlačenje još 5 miliona automobila u 2015. godini.

Vlada nije saopštila na koji način će biti sprovedena ova akcija i da li će vlasnici koji ostanu bez svojih vozila biti na neki način obeštećeni. Kao dopunska mera, benzinskim stanicama u najvećim gradovima, kao što su Peking, Šangaj i Guangžu naloženo je da mogu da prodaju samo najčistije vrste goriva.

Vlasti u Pekingu ranije su donele odluku da ograniče ukupan broj vozila u tom gradu na 5,6 miliona. Predviđeno je da broj vozila može da dostigne maksimalno 6 miliona do 2017, ali samo pod uslovom da se u međuvremenu smanji zagađenje vazduha u glavnom gradu Kine.

Sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO