Kinezi prave “kopiju” majčinog mleka?

Nakon strogih pravila o tome koje kompanije mogu da uvoze formule za mleko za bebe u Kinu, vlada sada ima novi plan da napravi formulu na bazi mleka kineskih dojilja – takoreći veštačko mleko za dojenje.

Vlada troši 1,6 miliona dolara na projekat kako bi oponašala mleko kineskih majki, rekla je Žang Ksijaou iz Komisije za nauku i tehnologiju, piše “Kvarc”.

Ideja projekta je da “proučavaju sastojke i aktivne sastojke mleka kineskih majki i tako naprave bazu podataka o majčinom mleku kako bi razvili odgovarajuću formulu”.

Dosadašnja formula mleka za bebe bazirala se na smernicama Svetske zdravstvene organizacije.

I dok su ranije verzije komercijalno prodavane formule mleka za bebe u osnovi bile kravlje mleko, moderna formula sadrži dosta sastojaka koji pokušavaju da oponašaju majčino mleko, ali još se ne zna koliko efekta ona ima i koliko se na ovaj način sastojci apsorbuju.

Kina je možda i najveće tržište za veštačko mleko za bebe i ovo je jedan od segmenata sa najbržim rastom.

Kineski roditelji potrošili su 15 milijardi na veštačko mleko za bebe u prošloj godini, delom i zato što ova zemlja ima najnižu stopu dojenja dece mlađe od 6 meseci. Svega 28% žena u Kini doji svoju decu do 6 meseci, dok je globalni prosek 40%.

Najveći razlog je zapravo agresivan marketing za veštačke formule. Iako kineske vlasti čine sve da ohrabre žene da što duže doje, procenjuje se da će tržište mleka sa veštačkom bebi formulom da naraste do 22 milijarde, do 2015. godine.

Sandzakhaber / izvor: B92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO