Ko su novi ministri

Beograd – Vlada Srbije imaće 19 članova, među kojima će biti i dva ministra bez portfelja i premijer.

Prema Zakonu o vladi, vladu bira republički parlement posle konstituisanja na predlog mandatara.

Skupština odlučuje o izboru vlade u celini, a vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja poslanika.
Kada poslanici izglasaju novu vladu, ministri polažu zakletvu.

Ministarstvo finansija će voditi Lazar Krstić, privrede Dušan Vujović, građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja će biti i potpredsednica vlade, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pravde Nikola Selaković, državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, odbrane Bratislav Gašić, zdravlja Zlatibor Lončar, prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Ministar bez portfelja zadužen za EU biće Jadranka Joksimović, Aleksandar Vulin će voditi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok će Rasim Ljajić biti potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Što se tiče socijalista, njihov lider Ivica Dačić biće prvi potpredsednik vlade i minstar spoljnih poslova, Aleksandar Antić ministar energetike i rudarstva, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine biće Snežana Bogosavljević-Bošković, dok će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da vodi Ivan Tasovac.

Vanja Udovičić ostaće na čelu Ministarstva omladine i sporta, dok će u novoj vladi kao ministar bez portfelja biti i Velimir Ilić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO