Komšić: Kome je stalo do BiH, uzeće oružje ako RS pokuša otcjepljenje!

SARAJEVO – “Budala je onaj ko misli da tako neće biti ako se pokuša otcijepiti dio zemlje. Možemo se nadmudrivati, prepirati, svađati… Svašta nešto može, mada je to ’svašta’ najčešće besmisleno. Ali cijepati zemlju, sigurno vodi u rat! Zato je to glupa politika!

Željko Komšić član predsedništva i predsednik Demokratske Fronte
Željko Komšić član predsedništva i predsednik Demokratske Fronte

O svemu možemo razgovarati, ali o tome da li BiH ostaje cijela, ne možemo nikako!”

Ministarstvo odbrane BiH, zapravo Oružane snage BiH, naše naoružanje i vojnike odlučilo je posuditi ekipi filma Na mliječnom putu, režisera Emira Kusturice! Zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić narodu je objasnio da, u ovom slučaju, Predsjedništvo BiH i nije trebalo da se pita, da je dovoljno informisati ga!?

– Ustav i zakon “ne kažu” tako. Svaku upotrebu jedinica i MTS-a, dakle oružja, OS mora odobriti Predsjedništvo BiH kao vrhovni komandant. I ta odluka mora biti donesena konsenzusom. Uopće mi nije jasno šta je Okoliću trebalo da na ovakav način radi. Pogotovo što je samo par dana prije ovih dešavanja oko Kusturičinog filma održan sastanak članova Predsjedništva BiH sa ministrom i zamjenicima na kojem je, ponovo i po ko zna koji put, od strane sve trojice članova Predsjedništva, jednoglasno, skrenuta pažnja i ministru i zamjenicima na pitanje upotrebe jedinica i na ustavnu i zakonsku obavezu da takvu odluku može donijeti jedino Predsjedništvo. I ministar i zamjenici su na to “s razumjevanjem klimali” i izričito potvrdili da im je to svakako jasno. I onda se desi upravo suprotno.

Hože li Okolić odgovarati ako nije u pravu, Komšić kaže:

“Ako se to oružje ustupi, bez odluke Predsjedništva, što se mene tiče odgovarat će. Ne mogu ga smijeniti, ali mogu podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja i protiv njega i protiv ministra, koji to nije zaustavio, kao i protiv svih onih koji su bili uključeni u donošenje i realizaciju takve neustavne i nezakonite odluke. Mislim da tu čak ima i elemenata krivičnog djela pobune, ali to ćemo još provjeriti. U svakom slučaju bit će prijavljeni tužilaštvu pa neka tužiocu razjasne pitanje “ustavnosti i zakonitosti” takve odluke. I da ne bi bilo zabune, zbog ovog slučaja, tražio sam da mi dostave informaciju o svim sličnim slučajevima od trenutka zvaničnog osnivanja OS BiH do danas. I za sve će važiti isti aršin.”

Da li danas popije kafu ili se možda čuje telefonom sa Zlatkom Lagumdžijom, Damirom Hadžićem…bivšim kolegama iz SDP-a, Komšić je rekao:

“Oni mi nisu prijatelji. A kafu pijem samo sa prijateljima! Ili bar dragim ljudima. I “zaboravio” sam njihove telefonske brojeve!

 

Dodik odgovara: Samostalnost RS ostvariće se politikom, a ne oružjem

TREBINJE – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Trebinju da će samostalnost Srpske biti ostvarena političkim sredstvima, a nikako oružjem.

Dodik je istakao da je krajnji cilj Republike Srpske što veći stepen samostalnosti i njena samostalnost u cjelini.

“Ako se u BiH ne može na takav način razgovarati, šta je normalnije od raspada BiH i da svi krenu svojim putem. Nisam baš siguran da je za to potreban rat”, rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Dodik je ponovio da je Republika Srpska stabilna sa politikom koju sada vodi i da ne prijeti nikakva opasnost od ugrožavanja njenog ustavno-pravnog položaja.

“Sa politikom koju mi vodimo može samo jačati i to govore mnoge tvrdnje, pa i /Željka/ Komšića kako bi se navodno uzelo oružje”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske prisustvuje u Trebinju početku obilježavanja Preobraženja Gospodnjeg – krsne slave istoimenog Sabornog hrama i grada.

izvor: Vijesti, SRNA, Oslobodjenje.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO