Kosovari protestovali ispred vlade zbog izjave Erdogana da je Kosovo Turska

Srbi sa Kosova protestvovali ispred Vlade Srbije zbog izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Turska Kosovo i da je Kosovo Turska. Kosovari su makar prema snimcima koji su dostupni na internetu došli autobusima ispred Vlade Srbije. Srbija poštuje snagu i veličinu Turske koja želi mir sa svima, ali takva Srbija neće dozvoliti većima da je ponižavaju, poručio vicepremijer Aleksandar Vučić demonstrantima.

vulin2

Oko hiljadu Srba sa Kosova i Metohije protestvovalo je ispred Vlade Srbije. Vicepremijer Aleksandar Vučić je poručio okupljenima da Srbija poštuje snagu i veličinu Turske, ali da takva Srbija neće dozvoliti većima da je ponižavaju.

Vicepremijer je rekao i da je juče celog dana čekao da “prijatelji iz Brisela” reaguju na izjavu turskog premijera Redžepa Erdogana “Turska je Kosovo i Kosovo je Turska”, poručivši Erdoganu da “srpski obraz nije prljaviji i manji od njihovog”.

Kako je moguće, pitao je Vučić, da naši zapadni partneri ne reaguju na dolazak premijera Turske i Albanije i njihovo učešće na političkom skupu Hašima Tačija, a istovremeno zabranjuju Vulinu da se pojavljuje na Kosovu i da dođe na skupove srpske liste.

vulin3

“Srpskim zvaničnicima dozvoljava se da posete manastire, ali nisam video da je Erdogan išao u džamiju, već na politički skup”, naveo je Vučić.

Ponovio je da je važno da Srbi 3. novembra izađu na izbore “kako bismo dobili još jednu polugu uticaja i stvorili zajednicu srpskih opština i pokazali da ne mogu da nas podele i posvađaju”.

Vučić je rekao i da podržava sve srpske liste na lokalnim izborima na Kosmetu zakazanim za 3. novembar, ali najviše listu “Srpska”.

Potpredsednik Vlade je obećao je da će posetiti južnu pokrajinu pre lokalnih izbora zajedno sa ministrom Aleksandrom Vulinom uprkos tome što je Priština Vulinu zabranila ulazak u pokrajinu.

“Ja vam kažem, a oni neka hapse koga god hoće. Zajedno sa Vulinom doći ću i posetiti sva vaša mesta na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da građani Srbije znaju s kojim se problemima suočavaju Srbi s Kosova, ali je od Srba u južnoj pokrajini zatražio da imaju razumevanja za “teške odluke” koje donosi Vlada Srbije.

Srbi sa Kosova i Metohije su protestvovali zbog izjave premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana, bezbednosnih problema na Kosmetu i lokalnih izbora 3. novembra.

Nezadovoljni su i zbog toga što Vučiću i ministru Aleksandru Vulinu nije omogućeno da idu na Kosovo.

Demonstranti su blokirali saobraćaj u Nemanjinoj ulici i nosili državne zastave Srbije i transparente Građanske inicijative “Srpska”.

Obratio im se ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, koji je rekao da zna zbog čega su se okupili i da je teško slušati da je Kosovo Turska.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO