Kršćanski vjerski lideri zatražili sankcionisanje jevrejskih nacionalista

Serije napada, mahom na kršćanske vjerske objekte, širom Izraela, rezultirale su protestnim marševima u Jerusalemu i Haifi.
Među krivičnim djelima i zločinima počinjenim iz mržnje su prijetnje smrću i skrnavljenje sakralnih objekata grafitima, za koje se tereti skupina jevrejskih radikala.
Pripadnici kršćanske zajednice smatraju da napadači pokušavaju zatrovati atmosferu pred najavljenu posjetu pape Francisca I krajem ovog mjeseca.
Crkveni lideri, zaprepašteni ovakvim izljevom netrepeljivosti i manjka tolerancije, zahtjevaju od Izraela da se obračuna sa vandalima.
“Ko stoji iza nasilja? Jesu li napadi djelo pojedinaca? Ko im daje instrukcije u ovako lošem ophođenju? Kako to da počinioci nisu uhapšeni?” upitao je nadbiskup Fuad Tvel, lider rimokatoličke zajednice u Jerusalemu.
Posljednji u nizu napada izvršen je na katolički manastir nedaleko od Jerualema.
Napati su u javnosti poznati i kao “cjenovne oznake” (eng. “price tag”), zbog nastojanja ultranacionalista da natjeraju izraelsku vladu da “plati” za svaki komadić objekata u izraelskim doseljeničkim naseljima izgrađenih na palestinskoj zemlji.
(Euronews)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO