“Krupne zverke” padaju za praznik!

Untitled-1

Posle nedavnog obraćanja najviših državnih i pravosudnih funkcionera o rezultatima istrage 24 sporne privatizacije, za novogodišnje praznike očekuju se hapšenja nekoliko “krupnih riba”, a naročito u vezi sa slučajem privatizacije Veterinarskog zavoda Zemun.

O ovom predmetu danas bi trebala da bude doneta zvanična tužilačka odluka, nakon čega s eočekuju privođenja i saslušanja.

“Istraga je došla do konkretnih dokaza, prikupila podatke i dokumenta koja upućuju na nelegalne radnje, kojima je konzorcijum “Zekstra- Bankom” 2003. godine kupio VZZ iako nije ispunio uslove za to. A ključna je činjenica da ovaj konzorcijum, po svemu sudeći, nije faktički ni postojao kada se prijavio na tender. Zato će odgovore na pitanja kako su ovi poslovi na kraju ipak obavljeni morati da daju najodgovorniji”, objašnjava izvor istrage.

On dodaje da su još u dopisu Saveta za borbu protiv korupcije, na čijem je čelu tada bila Verica Barać, upućenom MUP-u navedeni ključni problemi u vezi sa tom privatizacijom,. Prema pisanju medija, sporni konzorcijum je napravljen zato što “Zekstra”, čiji je vlasnik Dragan Đurić, nije ispunjavala uslov da kupi Zavod.

“Zato je drugorangirani konzorcijum fizičkih lica podneo prigovor na zakonitost tendera, što je adašnje Ministarstvo privrede odbilo, ali je Vrhovni sud poništio rešenje ministarstva i uvažio tužbu zaposlenih. Ali Ministrastvo privrede je ponovo odbilo prigovor konzorcijuma zaposelnih u Veterinarskom zavodu, a oni su se opet obratili Vrhovnom sudu. Tada je, i nečekajući presudu Vrhovnog suda, Vlada Srbije, decembra 2004. godine ne predlog Ministarstva privrede uvela privremene mere u Zavodu zbog opstrukcije privatizaije od strane uprave preduzeća”, navodi u dopisu Saveta za borbu pritiv korupcije.

U izveštajima Verive Barać piše i da je predsednik tenderske komisije, koja je jula 2003. godine Đuriću prodala Veterinarski zavod Zemun, bio Čedomir Jovanović, tada član vladajuće Demokratske stranke, a sada predsednik LDP-a.

sandzakhaber / Izvor: Naše novine

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO