Krvoproliće na demonstracijama u Kairu

Demonstranti koji su se na poziv Nacionalnog saveza za podršku legitimitetu i odbijanje vojnog udara okupili na demonstracijama u Kairu, sinoć su marširali protestujući zbog preliminarnih rezultata predsjedničkih izbora u Egiptu.
U saopštenju Nacionalnog saveza navedeno je da su snage sigurnosti otvorile vatru na demonstrante koji su protestvovali u mjestu Ayn Šems, u istočnom dijelu Kaira.

Pored Muhammeda Alejve i Tahe Farus, snage sigurnosti su iz vatrenog oružja usmrtile dvije ženske osobe čiji identitet zasad nije poznat, a najmanje tri osobe su ranjene, stoji u saopštenju. Kako je saopšteno, dvije povrijeđene osobe su u teškom stanju i prebačene su u bolnicu.

Pristalice prvog demokratski izabranog predsjednika Muhammedda Mursija, koji je vojnim udarom zbačen sa dužnosti, u znak protesta protiv izbornih rezultata, okupile su se na protestima širom zemlje.
Demonstranti su poručili da ne priznaju rezultate izbora jer izlaznost na izbore nije prešla 10 posto.

Prema nezvaničnim rezultatima, objavljeno je da je Abdulfettah Es-Sisi osvojio 96,7 posto glasova, a Hamdin Sabbahi 3,3 posto glasova. Očekuje se da će konačni rezultati biti objavljeni najkasnije do 5. juna.

Sandzakhaber / izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO