Lekić vs Vujanović – Crna Gora bira predsjednika: Do 12 časova glasalo 20 odsto upisanih

Građani će moći da glasaju na 1.169 biračkih mjesta u 21 opštini. Biračka mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati. Izbori će koštati 1,2 miliona eura
Crna Gora bira predsjednika: Do 12 časova glasalo 20 odsto upisanih

mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati. Izbori će koštati 1,2 miliona eura Crna Gora bira predsjednika: Do 12 časova glasalo 20 odsto upisanih

 

13:07

Biračko pravo je do 12 sati iskoristilo 20,02 odsto građana, saopšteno je iz Državne izborne komisije.
12.27 Bez i najmanjeg incidenta protiče izborni dan na Žabljaku. Opštinska izborna komisija saopštava da je do 12 časova biračko pravo iskoristio 801 građanin ili 24,26 odsto.

U Rožajama su do podneva glasala 1.803 glasača, odnosno 8,62 odsto. Predsjednik izborne komisije Mersudin Dautović je rekao da je to mala izlaznost za taj grad do sada.

Do 12 sati na izborima za predsjednika u bjelopoljskoj opštini glasalo je oko 17, 9 odsto ipisanih birača. Pravo glasa ima 40 479 birača koji mogu glasati 103 biračka mjesta. Prema riječima zamjenika predsjednika OIK Duška Vojinovića do slanja ovog izještaja nije bilo neregularnosti.

Prema navodima RTCG, do podne je u Beranama, između dva predsjednička kandidata biralo 4.600 birača, odnosno, glasalo je 15,50% od upisanih 29.789 birača. Prigovora na neregularnosti, saopštili su iz OIK, nije bilo.

U Plavu je, do 12 sati, glasalo oko 10% birača, odnosno 1345 od 13.265 upisanih u biračke spiskove.

U Danilovgradu je, do 11 sati, odziv, u procentima, bio bolji. Glasalo je 20% od upisanih 12.720.

U Kolašinu je, kako je saopštio predsjednik OIK Zoran Vlahović, do 11 sati glasalo 12% od upisanih u birački spisak, a u Mojkovcu nešto više od 10%.

11.40 U Crnoj Gori je do 10 časova glasalo 5,1 odsto glasača, saopštila je Državna izborna komisija.

Predsjednik DIK-a Ivan Kalezić saopštio je da je, za sada, najveća izlaznost u Bijelom Polju, 13,23 odsto, najmanja u Plavu – 1,49 odsto. U Podgorici je biračko pravo iskoristilo 4,30 odsto, a u Nikšiću 4,80 odsto od upisanih u birački spisak, javila je TVCG.

11.10 U Crnoj Gori je do 9 časova glasalo oko 5 odsto glasača, pokazuju nezvanične procjene iz opštinskih komisija.

Prema podacima sa kojima raspolaže TVCG, u Budvi je do devet sati glasalo 5,6 odsto, Nikšić 4,81 odsto, Tivtu 4,67, Beranama 6,7 odsto, Herceg Novom 4,6 odsto dok je u Plavu glasalo svega 1,5 odsto upisanih birača. Prva dva sata glasanja karakteriše relativno niska izlaznost.

Na Žabljaku do 9 sati glasalo skoro 4 odsto upisanih >>>

Pravo glasa ima 511.000 građana

Izbori za predsjednika Crne Gore, šesti od uvođenja višestranačja, a drugi od obnove crnogorske nezavisnosti biće održani danas, a građani će moći da biraju između kandidata Demokratske partije socijalista Filipa Vujanovića i nezavisnog kandidata Miodraga Lekića.

TV duel Lekića i Vujanovića Uvecaj!

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 511.405 građana. Najviše birača je u Podgorici – 146.787, a najmanje u Šavniku – 1.786.

Građani će moći da glasaju na 1.169 biračkih mjesta u 21 opštini. Državna izborna komisija organizovaće glasanje u Zatvoru za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu i zatvorima u Podgorici i Bijelom Polju.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori su šesti od uvođenja višestranačja, a drugi od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine.

U Crnoj Gori su u sedam sati otvorena birališta za predsjedničke izbore, građani će moći da glasaju na 1.169 biračkih mjesta do 20 sati. Predsjednički izbori će koštati 1,2 miliona eura.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ranije je saopštilo da je, u saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore, Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore i DIK-om, sprovodi proceduru kako bi se slabovidim i slijepim osobama obezbijedili uslovi da pomoću glasačkog šablona, na predstojećim predsjedničkim izborima samostalno i bez ičije pomoći ostvare svoje biračko pravo.

Mogućnost samostalnog glasanja slijepih i slabovidih osoba na izborima 7. aprila biće realizovano kao pilot projekat u Danilovgradu.

Izbore će prvi put pratiti ruska nevladina organizacija “Golos” i bjeloruska “Belarus Watch”. NVO “Golos” od zvaničnog Kremlja označena je kao državni neprijatelj, dok je “Belarus Watch”, registrovana u Litvaniji “Svako glasačko mjesto imaće po jedan glasački šablon pomoću kojeg slijepe osobe mogu glasati bez pratioca i ne moraju poznavati Brajevo pismo”, saopštili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Predsjedničke izbore u Crnoj Gori nadgledaće predstavnici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) i ograničena posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za Demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koji će izvještaje saopštiti dan nakon izbora.

Izbore će prvi put pratiti ruska nevladina organizacija “Golos” i bjeloruska “Belarus Watch”. NVO “Golos” od zvaničnog Kremlja označena je kao državni neprijatelj, dok je “Belarus Watch”, registrovana u Litvaniji.

U svim područnim jedinicama i filijalama Ministarstva unutrašnjih poslova biće organizovana dežurstva, kako bi građani mogli preuzeti izrađene biometrijske lične karte i ostvariti svoje biračko pravo. MUP je saopštio da se nova dokumenta mogu preuzeti i danas od osam do 20 sati.

Građani koji nemaju nove lične karte neće moći da glasaju na izborima, iako imaju biračko pravo.
izvor:Vijesti.me

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO