Ljajić: Država će Jovanki Broz obezbediti novu kuću

Jovanka-Broz-i-Rasim-Ljajic

Jovanka Broz se bolje oseća i uskoro bi trebalo da odabere jednu od kuća u državnom vlasništvu, u koju će se smestiti nakon izlaska iz bolnice, izjavio je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić za “Danas”.

On je objasnio da je vila na Dedinju u kojoj živi udovica Josipa Broza Tita potpuno ruinirana, da zahteva obimnu rekonstrukciju i da se ne može pretpostaviti koliko će ona da košta.

– Jovanka Broz će se useliti u jednu od četiri ponuđene kuće, koju sama odabere. Sve su prizemne, jer ona ne može da se kreće stepenicama. U toj kući će boraviti dok se vila na Dedinju ne obnovi. Država će joj, pored smeštaja, obezbediti svu potrebnu negu – rekao je Ljajić, koji redovno posećuje Jovanku Broz u Urgentnom centru.

U traženju novog smeštaja pored Rasima Ljajića učestvovao je i generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović koji je potvrdio da će ta kuća biti privremeno rešenje, i da će uskoro početi renoviranje vile u kojoj je dosad živela Jovanka Broz.

– Ta vila nema minimum uslova za život. U njoj ne bi mogla da boravi ni zdrava osoba, a kamoli osoba njenog zdravstvenog stanja i godina. U kontaktu smo sa porodicom Jovanke Broz i uz njihovu i njenu saglasnost odabraćemo odgovarajuću kuću, dok se vila ne renovira. Ona mora da živi dostojanstveno, kako i zaslužuje”, naglašava Odalović.

Vila na Dedinju od 750 kvadrata u kojoj živi Jovanka Broz (89) pripada državi. O njoj se brine Uprava za zajedničke poslove državnih organa. Kuća prokišnjava, zidovi su puni vlage i u fazi raspada. Instalacije ne rade, a grejanja ima samo u jednom delu vile, dok ga do pre nekoliko godina uopšte nije ni bilo.

Jovanka Broz smeštena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom zdravstvenom stanju, a o njoj trenutno brinu lekari ove ustanove i njeno stanje je sada stabilno.
U Urgentnom centru nisu mogli da kažu kada bi Jovanka Broz mogla da izađe iz bolnice, ali navode da se dobro oseća.

Njeno stanje je stabilno, znatno bolje nego pre 24 dana, kada je primljena. Ipak, za sada ne možemo da preciziramo kada će biti puštena iz bolnice. Tu odluku će doneti lekarski tim, a doktori svakodnevno rade analize, kažu u Urgentnom centru.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO