Ljajić: Mogu i hoću da vodim prvi tim

Novi Pazar – Na svih devedeset utakmica, koliko ih je Novi Pazar odigrao u tri superligaške sezone, samo je Izet Ljajić u svojstvu zvaničnika kluba prisustvovao svakoj. Stigao je prvi pomoćnik svih osam šefova stručnih štabova da u ovom periodu što zbog njihovih kazni, otpuštanja ili napuštanja kluba sastavi i vodi jedanaestoricu najboljih na šest mečeva (Spartak, Javor, BSK, Donji Srem, Partizan, vodio je ekipu i u kup duelu sa crno – belima ). Uz sve to Ljajić je jedini fudbalski stručnjak iz Novog Pazara sa najznačajnijom fudbalskom diplomom – UEFA Pro licencom.

Iza FK Novi Pazar je fantastična sezona. Paradoksalno, mnogo bolja jesen bez odrađenih priprema, nego proleće kojem je prethodio kompletan pripremni period. Teško razumljivo, da li i objašnjivo?

– Nikako ne zaboravite da je daleko više suprotnih primera, onih u kojima ekipe koje uđu u prvenstvo bez priprema postižu slabije rezultate. U našem slučaju ne može se reći da priprema za jesenji deo šampionata nije bilo. Setite se, većina igrača Hajduka koji su stigli u Novi Pazar uoči početka prvenstva taj proces je prošla u Kuli. Naše osmo mesto je veliko dostignuće, rezultat je kvalitetnog rada sa kvalitetnim igračima, i ne bih nikako zanemario uticaj zajedništva. Tokom čitave sezone nismo imali niti jedan konflikt, ni na treninzima, niti utakmicama.

Osmo mesto u Superligi moglo bi u budućnosti da donese i problem. Najvernije pristalice teško da će se zadovoljiti plasmanom slabijim od ostvarenog.

– Na potezu je Uprava FK Novi Pazar. Naša želja bila je da klub igra u kvalifikacijama za Ligu Evrope, verujem da se u tom pogledu ništa neće promeniti. Da nije bilo besmislenih sudijskih grešaka za mesec dana bi se već merili sa nekim evropskim ekipama. Naravno, cilj je najlakše postaviti, mnogo je važnije pronaći pravi put kojim se do njega stiže. Moramo da ojačamo i igrački i organizaciono. Samo su Arsenijeviću i Protiću istekli ugovori. Njih, kao i većine ostalih fudbalera ne bi se valjalo olako odreći, imaju ne samo igrački, već i ogroman ljudski kvalitet.

Od kada je Novi Pazar superligaš treneri su defilovali klubom, svima ste na njihovo insistiranje bili prvi asistent. Da li je došlo vreme da samostalno vodite najbolji tim?

– Godinama sam se usavršavao, što školovanjem, što radom u Novom Pazaru i mlađim reprezentativnim selekcijama Srbije da bih jednog dana bio prvi trener, i to ne bilo kojeg kluba. Kada bih dobio ponudu da biram između Zvezde, Partizana i Novog Pazara odabrao bih moj Novi Pazar i za mnogo manju platu. Ne plašim se posla. Sa ovim iskustvom imao bih hrabrosti da vodim Barselonu. Moj ideal je bio da spojim teoriju i praksu i mislim da sam u tome uspeo. Znate, teorija bez prakse je glupa, praksa bez teorije slepa. Nemam nikakvu dilemu, spreman sam da samostalno vodim Novi Pazar.

Nadate li se takvom pozivu iz kluba?

– Ne verujem da postoji još neko u Novom Pazaru ko ne zna koliko volim ovaj klub. To svakako nije najvažniji uslov da bi neko bio njegov prvi trener, ali nije ni nebitan. Znanja, umeća, iskustva i licencu da vodim Novi Pazar imam.

Ukoliko ne dobijete poziv za razgovor, kako dalje?

– Nije kraj sveta. Uostalom, nada poslednja umire. Verujem u sebe i nikad ne ističem belu zastavu. Da sam se rukovodio isključivo sopstvenim interesom odavno bih bio van Novog Pazara.

Ma šta se dogodilo jedno dostignuće Vam niko i nikada ne može oduzeti. Bili ste prvi trener Novog Pazara u trenutku kada je klub ulazio u Jelen Superligu. To je istorija.

– Mladen Dodić je četiri kola pre kraja prvenstva napustio klub. Preuzeo sam ekipu i pobedili smo BASK 2:0. Već tada sam bio siguran da ćemo ući u elitu. Nisam znao da će to biti tako što će Beograđani odustati od daljeg takmičenja, ali to je sad najmanje važno. Ta pobede i sve ono što će se kasnije događati ostaće mi u najlepšoj uspomeni.

Vodili ste tim i u Jelen Superligi. Šta iz tog perioda nikada neće izbledeti u sećanju?

– Mnogo toga. Ako treba izdvojiti jednu utakmicu onda je to svakako ona s Partizanom u Beogradu. Izgubili smo 4:3. U protokolu smo imali samo 11 fudbalera, ostali zbog neizmirenih dugovanja kluba nisu imali pravo igranja. U sastavu su se našli klinci od kojih je nekima to bila prva seniorska utakmica. Izgubili smo, svi znamo kako. I danas žalim zbog tog poraza zato što je bio više nego nezaslužen. Osim svih detalja sa te utakmice večno ću pamtiti i duhovit komentar našeg fizioterapeuta Jasmina Džogovića, koji je rekao: “Ljajiću, ti si kriv za poraz – što ne izvrši bar jednu izmenu“.

Sinonim za poštenje

Pre poslednje prvenstvene utakmice u ovoj sezoni između Radničkog i Novog Pazara u Nišu se delegacija FK Novi Pazar sastala sa najvećim trenerom koji je ikada radio u novopazarskom fudbalu, Nišlijom Zoranom Čolakovićem. Bila je to prilika i za prisećanje na neka lepa i nezaboravna drugoligaška vremena. Čolaković je u jednom momentu na insistiranje portparola, sada generalnog sekretara FK Novi Pazar Redžepa Koraća, ispričao jednu zanimljivu epizodu iz igračkih dana Izeta Ljajića, koja pokazuje da mu je poštenje iznad svega.

– Te 1987. godine preostala su da se odigraju još tri drugoligaška kola. Zemun je tražio izlaz iz neugodne situacije, jer mu je pretilo napuštanje lige. Pet dana uoči utakmice Novi Pazar – Zemun pred porodičnu kuću Ljajića u Belim Vodama nadomak Novog Pazara u ponoć se parkirao crni mercedes bez registracionih oznaka. Iz automobila su izašla trojica muškaraca, jedan od njih pitao je da li u ovoj kući žive Ljajići. Iz kuće je izašao Izet i rekao: ,,Žive, ne jedan, nego petorica“. Rekli su da im je potreban fudbaler Izet Ljajić. Na to im je Izet odgovorio da on nije ovde, već da živi u Novom Pazaru. Laž nije prošla pošto je jedan od trojice nezvanih gostiju prepoznao Izeta Ljajića. Taj mu je odmah saopštio i razlog iznenadne posete, rekavši da želi od Ljajića da čuje koliko novca traži za sebe ili još nekog, a zauzvrat bi Zemun dobio dva boda . Ljajić ih je gledao u neverici i dugo mislio da se radi o šali. Vrag je odneo šalu u trenutku kada je jedan od njih otvorio akten-tašnu u kojoj je bilo 40.000 nemačkih maraka. Ljajić im je rekao da mu vaspitanje koje je stekao od roditelja ne dozvoljava ne da uzme te pare, nego da su doneli i 400 milijardi nemačkih maraka ništa im ne bi vredelo, ispričao je Čolaković.

Navijam za BiH i Hrvatsku

Izet Ljajić kaže da će gledati sve utakmice Svetskog prvenstva i dodaje da će biti iznenađenja u Brazilu. „To se pre svega odnosi na BiH i Hrvatsku. Navijaću za njih i mislim da mogu daleko da doguraju. Hrvati su i u meču sa domaćinima pokazali kvalitet i da umeju da igraju na rezultat, pritom, što nikako nije nevažno, patriotizam im je na vrlo visokom nivou. Nisu zaslužili poraz, ali to na njih neće ostaviti nikakvog traga. BiH ima sjajan tim, fenomenalan napad i srednji red i da u odbrani imaju još, recimo, Vidića i Ivanovića, video bih kao jedne od glavnih kandidata za visok plasman. Videli ste nije ih nadigrala ni jedna Argentina. Od ostalih reprezentacija moji favoriti su Nemci. Nikad se ne predaju i mogu svakog da pobede, tako da ću uz BiH i Hrvatsku navijati i za njih“, kaže Ljajić.

Sandžakhaber / izvor: danas.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO