Ljajić: Razmatramo novi model za privlačenje investicija

Plan je da se privlačenje investicija i promocija izvoza u najvećoj meri prebaci na ministarstva spoljnih poslova i trgovine, ali i Privrednu komoru Srbije

1075857_10-s01

Mreža ekonomskih atašea, koji su pre tri godine odaslati u 28 svetskih centara da lobiraju za srpsku privredu, biće maksimalno redukovana, a možda i u potpunosti rasformirana, pišu “Novosti”.

Plan je da se do sredine naredne godine, kada ekonomskim atašeima ističe mandat, privlačenje stranih investicija i promocija našeg izvoza u najvećoj meri prebaci na ministarstva spoljnih poslova i trgovine, ali i Privrednu komoru Srbije. Ove institucije već imaju kadrove i potrebne kapacitete, a procene su da posebna mreža ekonomskih ambasadora državu godišnje košta oko tri miliona evra, odnosno skoro devet miliona otkako su diplomate počele da rade.

Vlada je već krajem juna povukla sedam savetnika – iz Mađarske, Ukrajine, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije.

– Na mnogim mestima preklapale su se aktivnosti ekonomskih savetnika, PKS, ali i naših diplomata iz ministarstva, a učinci nisu bili veliki. Narednih meseci redefinisaćemo mrežu ekonomskih atašea, kako bismo videli gde nema interesa da trošimo vreme, energiju i novac, a gde eventualno treba ojačati naše prisustvo – objašnjava za „Novosti“ Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija..

On takođe kaže da su u toku razgovori sa PKS o novom modelu predstavljanja naše privrede u inostranstvu, jer oni u mnogim gradovima u koje su poslati atašei već imaju svoja predstavništva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO