LŠ i LE: Ko će na koga?

U Nionu je u podne na programu žreb posle kog će biti poznati parovi Lige šampiona.

Sat vremena kasnije, biće žrebani i parovi polufinala Lige Evrope – Benfika, Juventus, Sevilja i Valensija.

U kuglicama će se naći imena Real Madrida, londonskog Čelsija, minhenskog Bajerna i madridskog Atletika. Kao ni u četvrtfinalu, ni ovoga puta nema restrikcija u žrebu, pa su moguće sve opcije u borbi za finale.

Najveće osveženje u ovogodišnjoj završnici elitnog kontinetalnog takmičenja je svakako ekipa DIjega ‘Čola’ Simeonea, koja se prvi put u svojoj istoriji našla, od uvođenja novog sistema takmičenja, u polufinalu. ‘Jorgandžije’ su u sezoni 1973/74 igrali u finalu tadašnjeg Kupa šampiona, ali su ubedljivo poraženi od Bavaraca. Ako je suditi po tradiciji, najviše šansi za trofej ima upravo Atletiko, jer ekipa koja izbaci Barselonu, u poslednje četiri godine, osvaja trofej.

S druge strane, njihove komšije iz prestonice Španije se po 25. put nalaze među četiri najbolje ekipe na Starom kontinentu, četvrtu godinu uzastopno, ali meč za trofej nisu igrali još od 2002. godine – kada su osvojili poslednju, devetu, titulu najboljeg u Evropi.

Bavarci Pepa Gvardiole ostali su u igri da postanu prva ekipa koja je odbranila trofej u Ligi šampiona, a ovo im je četvrto učešće u polufinalu u poslednjih pet sezona. Ekipa sa “Alijanc Arene”se sa Atletiko Madridom sastala samo jednom u Evropi, u pomenutom finalu, sa Čelsije su igrali dva puta u poslednjih godinu dana (poraz u finalu LŠ 2012 na penale, i pobeda ove godine u Super Kupu, takođe posle jedanesteraca).

Najviše puta u ovoj fazi sastajali su se Real i Bajern, a Bavarci su slavili čak u četiri navrata.

Ukoliko volja žreba razdvoji Real i Atletiko, postoji mogućnost da gledamo nacionalno finale. Bilo bi to drugo uzastopno finale takvog tipa, posle duela Bajerna i Dortmunda prošle godine, peto u istoriji, ali i prvo u kom bi se sastala dva tima iz istog grada. Timovi sa “Santijago Bernabeua” i “Visente Kalderona” do sada su se samo jednom sastali u Evropi, a bilo je to u sezoni 1958/59, kada je Real slavio tek posle majstorice (2:1, 0:1, 2:1).

Španske ekipe imaće i motiv više u borbi za trofej, jer će eventualnim trijumfom u finalu učvrstit svoju naciju na vrhu večite liste. Ekipe iz Primere imaju 13 ‘ušatih’ trofeja, jedan više od ekipa iz Italije i Engleske. Ako Bajern odbrani titulu, biće to osma pobeda Nemaca, dve manje imaju Holanđani.

Prvi polufinalni mečevi Lige šampiona igraju se 22. i 23. aprila, a revanši su sedam dana kasnije.

Finale je na programu 24. maja na lisabonskom ‘Lužu’.

S druge strane, susreti Lige Evrope igraju se 24. aprila i prvog maja.

sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO