Faruk Suljević: Međunarodne donacije usmeravati ka nerazvijenim područjima

faruk_i_muazinovic
Faruk Suljević, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara za saradnju sa međunarodnim institucijama

Novi Pazar – Pre tri dana smo razgovarali sa američkim ambasadorom u Srbiji Majklom Kirbijem o programu USAID koji se ovih dana, nažalost, završava. Dobili smo obećanje da će USAID nastaviti svoje delovanje, ali će sa manje sredstava biti prisutni u regionu.

Osim toga imamo veoma bitnog donatora, EU, koja je prisutna preko svog programa PROGRES, koji deluje u 25 opština jugozapadne i južne Srbije. Taj program delom finansiraju Vlada Švajcarske, a delom učestvuje i Vlada Srbije. Tu je i Turska razvojna agencija TIKA, koja u poslednje tri godine deluje u Srbiji. Prošle godine najveća donacijam nam je, upravo, stigla od te agencije i to za izgradnju škole u naselju Trnave -1,75 miliona evra i drugi manji projekti. Naš donator je i nemački Help koji uvek pomaže manjim projektima, uglavnom, poljoprivrednicima– kaže Faruk Suljević, pomoćnik novopazarskog gradonačelnika za saradnju sa međunarodnim institucijama.

Šta je bilo u fokusu donatora prisutnih na ovom području?

– USAID je najviše ulagao i pomogao privrednicima, jer smo to ocenili kao najveći problem u razvoju grada. Većina njihovih programa bila je usmerena ka podršci srednjim i malim preduzećima. Zahvaljujući toj pomoći članice Asocijacije tekstila (ASTEX) i neki drugi uspeli su da izlažu na velikim sajmovima u Rusiji, Poljskoj, Belorusiji. Popravljeni su neki kapaciteti, proizvođači su počeli da rade na brendiranju svojih proizvoda… Sa USAID smo radili i nekoliko međuopštinskih projekata. Pomagali su nam u izradi studije za korišćenje biomase, na formiranju regionalne Turističke organizacije Novog Pazara, Tutina i Sjenice, a ovim dvema opštinama pomoći će na sređivanju projektno-tehničke dokumentacije za Pešterski vodovod. PROGRES je bio više usmeren ka ulaganju u razvoj infrastrukture. Pomogli su nam da rešimo probleme grejanja u Gimnaziji i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, sada se realizuje projekat sređivanja klimatizacije sportske dvorane „Pendik“, koja je donacija od nama bratske istoimene turske opštine. Jedan od PROGRES-ovih projekata je sređivanje korita Raške i njenih pritoka, koji je vrlo važan za sprečavanje poplava u slivu te reke. To je međuopštinski projekat, u koji su uključene okolne opštine Sjenica, Tutin i Raška.

Kako ocenjujete saradnju sa međunarodnim organizacijama u Srbiji?

– Imamo zavidnu saradnju sa institucijama koje deluju u našoj državi. Naravno, mesta ima uvek za popravljanje saradnje, posebno sa organizacijama koje rade pri ambasadama. Tu mislim na donatore iz Norveške i Japana koji rade u Srbiji, a mi, do sada, nismo imali koristi kao neki drugi veći centri. Sredstava uvek može da bude mnogo više. Pripremamo projekte za što više konkursa. Veoma bitni su projekti o prekograničnoj saradnji koje finansira EU. Prošle godine smo imali tri projekta koja realizujemo u saradnji sa opštinom Bijelo Polje, a najveći u prošlogodišnjem raspisu o prekograničnoj saradnji je projekat našeg i bjelopoljskog vodovoda „Bistrica“ vredan 530 hiljada evra. Naš vodovod dobija sedam buster stanica za drugu visinsku zonu, a vodovod u Bijelom Polju sređuje svoje izvorište i sistem između izvorišta i filterskog postrojenja. Osim toga, tu su i projekti koje realizuju OŠ „Desanka Maksimović“ odavde i jedna osnovna škola iz Bijelog Polja i bolnice iz ova dva grada u koji su uključeni domovi zdravlja iz Raške i Nikšića. Ove godine kandidovaćemo desetak projekata.

Međunarodni sajam tekstila „Balkan tekstil“ je upravo završen i on je rezultata inostrane donacije. Ministarstvo ekonomije Turske je pokrovitelj te manifestacije. Kako je počela priča i koji su konkretni rezultati „Balkan tekstila“?

– Ministarstvo ekonomije Turske pomaže svoje privrednike njihovo prisustvo i razvoj na međunarodnom tržištu. Tako smo ušli u ovu priču. Posle prošlogodišnjeg Sajma, potpisali smo memorandum o saradnji na pet godina. Ljudima u Turskoj smo pokušali da objasnimo da je Novi Pazar centar regije, poznat kao grad tekstila. Kada su to shvatili turski partneri i kada smo im objasnili da je ovaj grad podjednako udaljen od svih glavnih gradova regiona Beograda, Sarajeva, Podgorice i Skoplja i da najviše tekstilnih proizvođača ima u Novom Pazaru, onda su shvatili da ovde može da se organizuje ovakav Sajam. Ovo je jedini sajam u Evropi namenjen proizvođačima tekstila, opreme i repromaterijala. Imamo informacije da je nekoliko firmi uspostavilo intenzivnu saradnju sa novim firmama u Srbiji, ali i da su firme koje su ovde izlagale i prodavale svoje proizvode uvećale plasman svoje robe. Za novopazarska preduzeća veoma je bitno da su direktno upoznali proizvođače materijala i repromaterijala iz Turske, a do sada su to kupovali kod preprodavaca, i dobili su najpovoljnije cene koje su veoma bitne za cenu finalnog proizvoda. Svi su zadovoljni. Ostvarili smo cilj da naši proizvođači ostvare direktne kontakte sa proizvođačima opreme i repromaterijala, a koristi od ove manifestacije imali su i drugi. Zbog toga je naša ideja da ne ostajemo samo na ovom Sajmu. Pre dva dana smo razgovarali sa predstavnicima još jedne kompanije iz Turske koja se bavi organizovanjem sajmova. Sa njima smo razgovarali o sajmu koji će se baviti prodajom opreme i repromaterijala za proizvodnju nameštaja, zatim, o sajmu građevine… Na taj način ne pomažemo samo tekstilcima, proizvođačima nameštaja ili građevinarima, već pomažemo razvoj grada.

Koji projekti iz međunarodnih donacija će ove godine biti realizovani u Novom Pazaru?

– Za ovu godinu već smo dogovorili izradu projektno-tehničke dokumentacije za pet velikih infrastrukturnih objekata i to će finansirati PROGRES. Radiće se sređivanje sliva reke Raške. Očekujemo realizaciju USAID projekata međuopštinske saradnje sa Tutinom, Sjenicom i Raškom, a moguće je i proširenje na Ivanjicu, Prijepolje i Novu Varoš. Nastavljamo sve ono što je započeto ranije.Agencija SEDA već ima potpisane ugovore sa Češkom razvojnom agencijom o razvoju Pešteri, koji će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju u regionu. Uvek pokušavamo da podržimo međuopštinske projekte, koji direktno nisu vezani za Novi Pazar, ali i te kako imaju veze sa nama. Realizaciju projekta nastavlja Lux develompet, koji finansira Vlada Luksemburga, na poboljšanju vodosnabdevanja i ove godine će početi izgradnja dodatka filterskog postrojenja. Tenderska procedura je u toku. Radiće se i na završetku buster stanice čiju izgradnju finansira Vlada Kuvajta. Svakako, izuzetno važan projekat je „Unapređenje ljudske sigurnosti za ranjive zajednice u jugozapadnoj Srbiji“, čija realizacija je počela u oktobru prošle godine, a finansira ga UN Fond za ljudsku sigurnost. Donatori insistiraju na zajedničkim projektima, međuopštinskim i prekograničnim, i zato bolje prolaze. Očekujem, da će ove godine još više sredstava biti izdvojeno za takve projekte. Na nama je da radimo na tome.

Potrebna podrška Beograda

-U principu sam zadovoljan brojem donatora, ali da bi se popravila celokupna situacija u Srbiji, da bismo izjednačili situaciju između severa i juga, međunarodni donatori bi trebalo da obrate pažnju posebno na nas., na Sandžak i na jug Srbije . Kod nas je stopa nezaposlenosti znatno veća, na nivou Republike je 25 odsto, a kod nas više od 50 procenata. Uz pomoć međunarodnih donatora to bi mogli da prevaziđemo, ali nam jee potrebna i podrška centralnih vlasti koja bi trebalo da potencijalne međunarodne donatore usmeri ka nama, poručuje Suljević.

 

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO