Mercedes R klase imaće naslednika

Iako je R klasa doživela neuspeh, prema informacijama koje stižu iz Mercedesa, nemački proizvođač planira naslednika ovog modela.

2011-Mercedes-Benz-R-Class-doors

Ako se za neki Mercedesov model u poslednjih desetak godina može kazati da predstavlja promašaj, to je R klasa. Luksuzni MPV lansiran je 2005. Prvobitno je planirano da se godišnje proizvodi oko 50.000 automobila, od čega bi polovina bila plasirana na tržište SAD, ali je prodaja znatno podbacila.

Međutim, Mercedes ne odustaje od koncepta luksuznog multifunkcionalnog vozila. Prema pisanju Auto Bilda, naslednik R klase je u pripremi, i biće zasnovan na novoj E klasi. Slično aktuelnoj R klasi, budući model biće dugačak oko 5m, dok će međuosovinsko rastojanje iznositi 3 m. Uslovno nazvan Sport Cruiser, novi model preuzeće elemente dizajna od B i E klase, ali i od Mercedesa CLS Shooting Brake.

Fleksibilna kabina omogućiće smeštaj do sedam osoba. Vozaču će biti dostupni najsavremeniji Mercedesovi elektronski sistemi asistencije, a među dodatnom opremom predviđen je i stakleni panoramski krov. Očekuje se da će naslednika R klase pogoniti benzinski i dizel V6 motori kao i 4.0 litarski V8 benzinac. U skladu sa aktuelnom Mercedesovom strategijom, planirane su i verzije sa hibridnim pogonom koje bi pored elektromotora koristile 2.0 i 3.0 litarske benzinske agregate.

Prema planovima Mercedesa, Sport Cruiser bi trebalo da bude predstavljen godinu dana nakon lansiranja potpuno nove E klase, pa se ovaj automobil u prodaji može očekivati do kraja 2017.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO