Mihajlović: Autoput Niš-Priština koštaće 800 miliona evra

672

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će autoput od Niša do Prištine, koji će zajedno graditi Srbija i EU, povezati 100.000 građana Topličkog okruga s Koridorom 10, Srbe s Kosova će povezati s Nišom, a povezaće i Srbe sa Albancima.

Ona je kazala da je predviđeno da trasa novog autoputa ide od Niša preko Meroštine, a onda preko Prokuplja i Kuršumlije do Merdara, zatim preko Podujeva do Prištine, saopštilo je Ministarstvo.

“Ovaj autoput dug 77 kilometara koštaće 800 miliona evra i gradiće ga naše firme i naši radnici, a projekat će dodatno doprineti ekonomskom razvoju Topličkog okruga”, rekla je Zorana Mihajlović i dodala da će Srbija time dobiti izlaz na još jednu luku na Jadranu, Drač.

Prema rečima ministarke, važnost ovog autoputa je i u povezivanju Srbe sa Kosova i Metohije sa Beogradom i Nišom.

“Politički gledano, ovo je prvi projekat na kojem bi Srbi i Albanci trebalo da rade zajedno. Autoput od Niša do Prištine pokazaće da nema boljeg načina za saradnju i očuvanje stabilnosti od infrastrukture. Svima je dosta sukoba, moramo zajedno da živimo i radimo”, rekla je Zorana Mihajlović.

Govoreći o izmeštanju pruge iz centra Niša i izgradnji obilazne pruge oko tog grada, ministarka je rekla da je uraĐen idejni projekat i da je vrednost radova 87 miliona evra.

Najavila je da će vozovi za Sofiju i Solun ponovo krenuti po završetku treće deonice pruge na Koridoru 10 u maju.

Ministarka je najavila i pet miliona evra novih ulaganja ulaganja u niški aerodrom i da se ove godine na tom aerodromu očekuje 200.000 putnika.

izvor: N1