Milion eura sandžačkim poljoprivrednicima

razvijana podrucij

Kancelarija Vlade Srbije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja potpisala je danas ugovore sa 761 poljoprivrednikom iz sandžačkih opština u okviru drugog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za poljoprivredu.

Za dodelu sredstava konkurisalo je 2.830 poljoprivrednika, a kancelarija je za ovu namenu izdvojila 100 miliona dinara, koji će biti upotrebljeni za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i plastenika i izgradnju objekata za proizvodnju jogurta, drugih mlečnih proizvoda i pilećeg mesa.

Direktor Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin rekao je na dodeli ugovora da su poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane veoma važni za razvoj Srbije, pogotovo njenih nerazvijenih delova.

“Mi nemamo mogućnosti da, kao Nemačka, dajemo po 200.000, 300.000 evra građanima za početak poslovanja, ali zato, uz male donacije možemo pomoći poljoprivrednicima da započnu proizvodnju zdrave hrane. Nadam se da ćemo veoma brzo započeti pregovore sa Evropskom unijom (EU), tada će nam na raspolaganju biti brojni fondovi, pa će i naše donacije poljoprivredi biti veće”, rekao je on.

Ugljanin je pozvao poljoprivrednike da rade na izradi projektne dokumentacije i da se što više udružuju kako bi povećali svoju proizvodnju kako bi mogli zadovoljiti potrebe inostranih tržišta.

“Otvorena su nam ogromna tržišta Severne Afrike, Rusije, Belorusije, Kazahstana i arapskih zemalja. Omogućeno nam je da plasiramo proizvode u zemlje u koje smo, još u Titovo vreme izvozili poljoprivredne proizvode i na nama je da sada to iskoristimo”, istakao je Ugljanin.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja (www.kornrp.gov.rs) prošle godine je donirala 80 miliona dinara za razvoj poljoprivrede ovog kraja, a bespovratna sredstva tada je dobilo 312 poljoprivrednika.

izvor-stoplus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO