Militanti predvođeni ISIL-om zauzeli Tal Afar

Militanti predvođeni Islamskom državom Irak i Levant (ISIL) preuzeli su potpunu kontrolu nad distriktom Tal Afa, na sjeverozapadu Iraka, prenose sigurnosni izvori.

Na stotine porodica izbjegle su iz grada u provinciji Nineva, nakon sukoba militanata sa snagama sigurnosti, kojima su u pomoć pritekli i turkmenski borci.

U posljednja 24 sata, osam iračkih vojnika je poginulo, a veći broj ih je zarobljen, u sukobima u provinciji Diyala, na granici sa Iranom. Plemenski izvori prenose da je naoružana grupa, potpomognuta naoružanim plemenskim borcima, ušla u sukob sa iračkom vojskom i tom prilikom zauzela Mukdediju, Dželulu i Sa'asiju, na sjeveru ove provincije.

U nedjelju je deset civila poginulo, a 40 povrijeđeno u minobacačkom napadu za koji se vjeruje da je djelo ISIL-ovih militanata, prenose medicinski izvori.

Turskmenska plemena, koja čine većinu u ovom gradu, formirala su lokalne jedinice odbrane, nakon što je ISIL preuzeo kontrolu nad MOsulom.

Oko osam hiljada turkmenskih boraca pridružilo se iračkoj vojsci, u borbi protiv militanata ISIL-a.

“Omladina iz naših plemena patrolira zajedno sa iračkim snagama sigurnosti, u gradu i izvan njega, kako bi odbile moguće napade ISIL-a” izjavio je jedan plemenski lider.

ISIL je preuzeo kontrolu i nad područjima distrikta el-Kaim, na zapadu Iraka, u blizini granice sa Sirijom.

(AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO