Mrkonjićevu grešku građani plaćaju 367 miliona!

mrka

Srbija – Građani Srbije moraće iz svog džepa da plate 367 miliona dinara putarskim firmama na ime kamate jer država nije htela da im prizna rast troškova izgradnje deonice na Koridoru 10. Sud je presudio da su četiri preduzeća imala pravo na cenu veću za 1,1 milijardu, što Ministarstvo infrastrukture, koje je vodio Milutin Mrkonjić, nije htelo da plati.

Konzorcijum firmi “Putevi Užice”, “Planum”, Borovica transport – put” i “Preduzeće za puteve Beograd” dobio je posao gradnje deonice Horgoš-Novi Sad i Kelebija-subotica dužine 110 kilometara za oko deset milijardi dinara, a zbog poskupljenja materijala, energenata i goriva tražili su još 1, 1 milijardu.

Prvostepenom presudom država uz ovaj iznos mora da plati i kamatu koja je na jučerašnji dan iznosila 367 miliona.

– Sudskim putem se dokazalo da su cene povećane i za tu razliku smo tužili državu – kaže Rodoljub Todorović, predsednik Nadzornog odbora PZP “Beograd”. Milan bojović, direktor “Puteva Užice”, podseća da su posao završili na vreme, kao i da je garantni rok od dve godine istekao pre četiri meseci, a da nisu do kraja isplaćeni.

Aleksandar Antić, ministar saobraćaja, potvrdio je da je dobio presudu i kaže da je bio neprijatno iznenađen i zatečen.

– Reč je o sudskom sporu iz 2010. i 2011. godine, pa sam tražio da se predmet dostavi pravobranilaštvu. Čekam izveštaj nadležnih službi kako je došlo do spora i koje poteze država može da povuče – kaže Antić.

Mrka: Imaju pravo da tuže!
Milutin Mrkonjić, bivši ministar infrastrukture i energetike kaže da će o ovom slučaju sud doneti presudu.

– Nemam ja šta da komentarišem. Postupak je u toku i sud će presuditi. Građevinci imaju pravo da tuže za razliku u ceni. Za kamatu ne znam.

sandzakhaber / izvor: alo.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO