Muslimani širom Balkana proslavljaju Bajram

Vjernici širom Balkana dočekali su jutros na bajramskim namazima veliki muslimanski praznik.

Bajram namaz, molitva karakteristična za bajramske praznike, klanjan je jutros u džamijama širom Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Albanije i Makedonije.

bajram sarajevo

Pred nama je popis stanovništva, važna zadaća koju treba da izvršimo kao obavezu prema zemlji i domovini, poručio je danas u svojoj prvoj bajramskoj hutbi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović-

BiH je zemlja svojih naroda koji imaju svoj jezik, ime, jezik, tradiciju i kulturu. Naše ime je Bošnjak, a naš jezik bosanski i njime prenosimo i gradimo svoju kulturu i tradiciju, istakao je Kavazović.

Na centralnoj svečanosti bajram-namaza u BiH Kavazović je naglasio da je BiH domovina svih građana njenih građana.

„O zemlji valja brinuti, domovinu treba voljeti, a državu izgrađivati. Zbog toga smo osjetljivi na sve čime se ugrožava naša zemlja, narod i domovina“, , rekao je Kavazović, dodavši:

“Bošnjaci su hrabar i ponosan narod, plemenit i širokogrudan, svjestan svoje samosvjesnosti i svog identiteta. Kao takvima valja nam se upisati na listu naroda ove zemlje. Učinimo to kao narod koji je svjestan sebe, svog jezika, svoje vjere i tradicije. To je naš dug prema našoj zemlji i našim precima koji su sačuvali njeno ime i naše trajanje u povijesti”.

Da bismo sačuvali dostojanstvo, rekao je Kavazović, moramo se viteški suprotstaviti nasilju i nepravdi, bilo da oni dolaze od pojedinca, organiziranih siledžija ili nepravedne vlasti.

“Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu. Sramotno je kako se muslimani ubijaju u Egiptu i Siriji. To su zločini koje najoštrije osuđujemo. Stradanje naše braće u tim zemljama mora prestati”, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Vjernik svoju pokornost Stvoritelju svjetova upotpunjuje u zajednici sa drugim vjernicima, koji zajedno čine čvrstu građevinu – džemat. Kavazović je podsjetio da ta zajednica čini život lakšim i u nevoljama i poteškoći. On je dodao da su zajednički dom Bošnjaka škole i džamije, univerziteti i biblioteke, instituti i muzeji, pozorišta i ateljei, te da se tamo stvara ono što ostavljamo onima do kojima nam je stalo. Kavazović je muslimanima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta poželio mubarek Bajram, te da ga provedu zajedno sa svojim porodicama.

Podgorička džamija Osmanagića bila je prepuna vjernika. Hutbu u džamiji Osmanagića održao je imam te džamije Ismail Dacić, koji je naglasio da su muslimani ispratili mjesec od Boga dan.

„Ramadan i je jedan od Allahovih lijepih imena, koji znači onaj koji nije u potrebi za bilo čim a svako je u potrebi za njim. Shodno hadisima post jeste Allahov i on pripada samo njemu, i ni jedan se drugi mjesec, ibadet ne može mjeriti sa njim“, rekao je imam Dacić tokom svoje hutbe.

Molivši Allaha da vjernike uputi na pravi put te da im podari ono što je danas dobro u ovome svijetu i učvrsti ih u vjeri, Dacić je poželio mubarek predstojeći Bajram. Crnogorski reis Rifat ef Fejzić je bajramsku hutbu, kao i bajramski namaz, predvodio je u gradskoj džamiji Beranama.

Vjernici u Beogradu, klanjanjem bajram-namaza u Bajrakli džamiji, kao i ostalih 15 mesdžida na području svih opština Beograda, obilježili su Bajram. Muslimani u ostalim gradovima na području Srbije, Nišu, Šapcu, Kragujevcu, kao i u Novom Sadu i džamiji u Subotici takođe su u velikom broju klanjali namaz.

Centralna svečanost klananja bajram-namaza muslimani Kosova obavili su u Fatih Sultan Mehmet džamiji, najvećoj džamiji u Prištini, a makedonski muslimani u džamiji Mustafa-paše u Skoplju. Vjernici islamske vjeroispovijesti u Zagrebu, klanjanjem namaza u zagrebačkoj džamiji dočekali su Bajram. Svečano je bilo i u novoj riječkoj džamiji.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO