Nakon sukoba policije i demonstranata mirno jutro u Istanbulu / Taksim pod kontrolom policije

nakon-sukoba-policije-i-demonstranata-mirno-jutro-u-istanbulu

Nakon više sinoćnjih sukoba policije i demonstranata na centralnom istanbulskom trgu Taksim, tokom policijske intervencije u cilju udaljavanja nasilnih grupa i pojedinaca sa tog trga, u parku Gezi i na području Taksima jutros je mirno.
Demonstranti su se sklonili od kiše koja je rano jutros počela da pada u Istanbulu, dok se policajci nalaze u autobusima. Barikade na području Taksima su uklonjene, a komunalni radnici uklonili su i zapaljene automobile kao i većinu otpada koji je ostao nakon demonstracija. Ni 16. dan demonstracija, policija neće intervenisati u parku Gezi i neće udaljavati mirne demonstrante okupljene u tom parku. Tokom sinoćnjih intervencija nekoliko kanistera sa suzavcem palo je i na područje tog parka.
Policajci su jutros odmarali u autobusima i na pločnicima, dok su se neki od njih zabavljali i sportskim aktivnostima.
Saobraćaj na Taksimu odvija se normalno, dok komumalni radnici čiste vagone metroa.
Jedan demonstrant privukao je pažnju dolaskom do Spomenika Republike, gdje je unatoč kiši sa turskom zastavom u ruci ostao do jutra.
-Erdogan danas sa predstavnicima demonstranata i umjetnicima-
Premijer Turske Recep Tayyip primit će danas u Ankari delegaciju od 20 predstavnika demonstranata i umjetnike poput Hasana Kacana, Gokhana Ozoguza i Necatija Sasmaza, koji u poznatoj televizijskoj seriji Dolina vukova tumači lik Polata Alemdara.
(Agencija Anadolija)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO