Napad ispred parlamenta Velike Britanije, petoro mrtvih

460
Police on the scene after sounds similar to gunfire have been heard close to the Houses of Parliament, London, Wednesday, March 22, 2017. The UK House of Commons sitting has been suspended as witnesses report sounds like gunfire outside. (Victoria Jones/PA via AP)

Pet osoba poginulo je u napadu u Londonu koji se tretira kao teroristički, a oko 40 je povređeno, među kojima i tri policajca, saopštila je britanska policija. Među poginulima su napadač i policajac. Policija je navela da se veruje da je napad izvela jedna osoba, prenosi AP.

Telegraf javlja da je policija ubila jednu osobu ispred parlamenta, nakon što je pokosio nekoliko ljudi na mostu, a zatim istrčao iz kola s nožem i zaputio se prema parlamentu. U tom incidentu ubijen je i policajac koji se nalazio ispred parlamenta.

Rojters je objavio da je desetak osoba povređeno na Vestminsterskom mostu, nakon što ih je napadač pokosio. Strahuje se da među njima ima i teško povređenih, možda i mrtvih. Francuski premijer potvrdio je da se među povređenima nalaze i francuski studenti.

Očevici su rekli da je najpre automobil naleteo na bicikliste i pešake, a da se nakon toga začula i pucnjava ispred parlamenta.

O motivima napada se ne zna ništa još uvek, kao ni identitet napadača, javlja iz Londona novinarka Danica Ilić. Poslednja informacija koju je preneo BBC kao potvrđenu iz nekoliko izvora jeste da su se u automobilu koji se zakucao u ogradu mosta nalazila dva napadača od kojih je jedan kasnije napao policajca. Međutim, poslanici koji su se nalazi u samoj zgradi parlamenta nisu videli dva čoveka.

Potvrđeno je da policija ovaj napad tretira kao teroristički, a u istragu je uključeno i odeljenje za borbu protiv terorizma Skotland jarda. Građani su zamoljeni da izbegavaju centralne delove Londona.

Poslanici su prebačeni u obližnju Vestminstersku opatiju. Rezidencija premijerke Velike Britanije Tereze Mej takođe je blokirana. Gradonačelnik Londona Sadik Kan rekao je da je razgovarao sa v. d. načelnikom policije Londona o napadu i da je istraga već počela.

Saobraćaj u centru Londona je zaustavljen, zatvorena je i podzemna železnica, ekipe hitne pomoći su na mostu. Izveštač agencije Beta javio je da se na licu mesta nalaze brojne novinarske ekipe i da se uprkos napadu, u ostalim delovima Londona život odvija normalno.

Ispred parlamenta je bio i helikopter hitne pomoći. Medicinski radnici su rekli medijima da su neki od povređenih pretrpeli katastrofalne povrede.

Mihaela Stojanović Chaffey, koja radi u britanskom parlamentu, kaže da su svi koji su bili u zgradi u trenutku napada zaključani.

“Sedeli smo u kancelariji kada smo čuli jurnjavu kroz hodnik, obično je tiho. U tom trentuku nam je oboren Internet, upalili smo vesti i zaključali su nas i sada sedimo i kancelariji, ne smemo da otvorimo prozore i to je to”, kazala je ona za N1.

izvor: N1