NATO saveznici i partneri spremni pomoći BiH

BRUXELLES – Nakon zahtijeva vlade Bosne i Hercegovine Evroatlanskom koordinacijskom centru za odgovor na katastrofe (EARDCC), više od 20 NATO-vih članica i partnerskih zemalja ponudilo je pomoć u trenutnim naporima ublažavanja posljedica poplava, saopćeno je iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

– Ovo je užasna prirodna katastrofa i izražavam svoje saučešće zbog izgubljenih života širom regije. Naše misli su uz porodice i zajednice pogođene tom katrastrofom – izjavio je generalni sekretar NATO -a Anders Fogh Rasmussen.

On je istaknuo da su “brojni saveznici i partneri već odgovorili na tu krizu. Oni šalju helikoptere, čamce, timove za reakciju u vanrednim situacijama, toliko potrebnu pitku vodu, šatore i novčana sredstva”.

Zaključno s utorkom, 20. maj, 21 članica NATO-a i partnerska zemlja pomaže Bosni i Hercegovinu u bavljenju s posljedicama katastrofalnih poplava: Albanija, Azerbejdžan, Austrija, Belgija, Bugarska, Češka Republika, Makedonija, Francuska, Njemačka, Mađarska, Japan, Crna Gora, Latvija, Luksemburg, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Turska, Velika Britanija i Sjedinjene Države, navodi se u saopćenju.

Bosna i Hercegovina zatražila je u četvrtak, 15. maja, pomoć za bavljenje posljedicama prirodne katastrofe nakon obilnih padavina koje su počele 13. maja, izazivajući teške poplave i klizišta u sjevernoistočnim i centralnim dijelovima zemlje.

Evroatlanski koordinacijski centar za odgovor na katastrofe (EARDCC) je NATO-ov mehanizam za civilne vanredne situacije u evroatlanskoj regiji. Aktivan je tokom cijele godine, i uključuje 28 NATO saveznika i 41 partnersku zemlju širom svijeta. Centar funkcionira kao punkt za koordiniranje zahtijeva i ponuda za pomoć iz NATO-vih i partnerskih zemalja, saopćeno je iz Sjevernoatlanskog saveza.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO