Nehat Tači saslušan u Specijalnom sudu po optužbama za terorizam

506

Direktor Kosovske policije za region Kosovske Mitrovice Nehat Tači, koji je osumnjičen za terorizam, prebačen je iz niškog zatvora za Beograd gde je saslušan u Specijalnom sudu.

Tači je saslušan po optužbama za terorizam, potvrdio je za N1 njegov branilac Sead Spahović.

“Kvalifikacija krivičnog dela koja mu je u početku stavljena na teret sad je dosta izmenjena, pa ga terete da je zastrašivao jednu proodicu iz Srbije, da je pretio da će ih napasti bombom zbog čega su se oni, navodno, iselili”, rekao je Spahović.

Okrivljeni negira taj događaj, negira da zna išta o tome, kao i da poznaje napadnute ljude, a negira i da je bio prisutan.

“A čak i da je to istina, to nije terorizam. Kada takvo krivično delo kvalifikujete kao terorizam to je zloupotreba prava i zakona“, smatra Spahović.

Spahović tvrdi da Tači nikad nije bio član OVK, kao i da se njegovo ime ne nalazi na spisku članova ove oprganzacije što mu se, takođe, stavlja na teret.

On dodaje da protiv Tačija ne postoji nijedan dokaz, da je na Kosovu prošao sve bezbednosne kontrole Kfora i drugih ustanova, kao i da ne bi mogao da obavlja dužnost policajca na severu Kosova da je osumnjičen za bilo kakva zlodela.

Spahović naglašava da je Tači saslušan tek 15 dana nakon privođenja, kao i da odbrana još nije dobila pravo da se upozna s spisima iz predmeta.

Sud od početka opstruiše ovaj slučaj, tvrdi Spahović i dodaje da Tači nema primedbe na ponašanje zatvorskih vlasti i činovnika Minsitarstva pravde.

Srpska policija uhapsila je Tačija 29. septembra na administrativnom prelazu Končulj, a nadležnost nad ovim predmetom preuzelo je Tužilaštvo za organizovani kriminal sa sedištem u Beogradu.

Posle hapšenja on je sproveden u pritvor Kazneno-popravnog zatvora u Nišu na osnovu rešenja Višeg suda u Nišu o određivanju pritvora iz 2010. godine.

Osumnjičen je za krivično delo terorizma, za šta je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

izvor: N1