NEHUMANO: Osuđenici u Mitrovici spavaju na podu, bez uslova za normalan život! (FOTO)

109

Zaštitnik građana Saša Janković objavio je porazne podatke o uslovima smeštaja osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica.

Redovnu i najavljenu posetu, od 9. do 11. aprila, obavio je stručni tim od 11 članova. Tom prilikom utvrđeni su brojni nedostaci i propusti vezani za uslove smeštaja osuđenih lica, pružanja zdravstvene zaštite, sprovođenja prevaspitanja, upražnjavanja slobodnih aktivnosti i ishrane.

U izveštaju sačinjenom na 167 strana, navedeno je da je kapacitet ovog zavoda premašen, jer je predviđen za 1.767 lica, a u njemu ih je, u trenutku posete, bilo 2.158.

– U prijemnom odeljenju kapacitet je 84 lica, a u vreme posete tu je bilo smešteno 130, pa je 46 njih spavalo na podu, ispod kreveta – navodi se u izveštaju. U nekim spavaonicama nalazili su se kreveti na tri sprata, što može izazvati povređivanje.

110

– Pojedini delovi objekata prljavi su i zapušteni, većina iziskuje higijensko krečenje, vrata i prozori nisu održavani, podovi su oštećeni, a mokre čvorove treba hitno sanirati. Na nekoliko mesta na podu hodnika zatečene su velike gomile đubreta – stoji u izveštaju.

U njemu se navodi da se ne sprovodi ni higijensko-sanitarni pregled kuhinje i kuhinjskih uređaja i opreme.

Tokom posete utvrđeno je da se lekarski pregledi ne obavljaju redovno, čak ni kod bolesnih, da nema dovoljno lekova pa ih donose porodice ili se menja terapija.

Utvrđeno je i da fali medicinsko osoblje, da se zdravstveni kartoni ne vode uredno i da lekari ne izveštavaju upravnika o zdravlju osuđenika. Takođe, nema adekvatnog prostora i opreme za fizičke aktivnosti, niti se sprovodi osnovno i srednje obrazovanje.

111

Što je najgore, fale i vaspitači, a ne sprovodi se kako treba ni tretmanski rad, odnosno prevaspitavanje osuđenika, što je najbitnija svrha kažnjavanja.

– U zavodu se, uglavnom, ne sprovodi tretmanski rad. Individualni i grupni tretmanski rad sa osuđenicima je nezadovoljavajući, zadaci osoblja u realizaciji individualnih programa postupanja prema osuđenima uglavnom se ne ostvaruju. Takođe, ne sprovodi se priprema i ne pruža se pomoć osuđenicima koji treba da se nađu na slobodi – navodi se u izveštaju.

112

Nakon ove posete i utvrđenih nepravilnosti, zaštitnik građana uputio je Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica 65 preporuka za poboljšanje uslova. Uprava ovog zavoda do danas je u potpunosti postupila po 21 preporuci, delimično po 16, a 28 preporuka nije sprovela u delo.

Izvor: Telegraf

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO