Nemačka odobrila datum Srbiji!

eu-flag1

Poslanik i visoki funkcioner stranke kancelarke Angele Merkel, Andreas Šokenhof rekao je da su odlučili da daju zeleno svetlo Evropskoj komisiji da otvori pregovore sa Srbijom u januaru 2014. godine, pod uslovom da do kraja godine bude u potunosti primenjen sporazum o implementaciji između Srbije i Kosova i da to verifikuje Evropski savet u decembru ove godine.

Andreas Šokenhof

Juče je po podne održan sastanak poslaničkih grupa u Bundestagu, na kome je odlučeno da se Srbiji sada u junu odredi datum, kako je insistirao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i kako mu je nedavno garantovano u kabinetu kancelarke Merkel.

Uprkos velikom protivljenju poslanika vladajuće CDU-CSU u nemačkom saveznom parlamanetu da se pre ispunjenja uslova dodeli datum Srbiji, diplomtski pritsci su urodili plodom. Presudno je, ipak, bilo što je Vlada Srbije, kako kaže Šokenhof, garantovala da će do kraja ove godine ispuniti sve na šta se obavezala u sporazumu o implementaciji.

“Uvek smo podvlačili da smo privrženi procesu proširenja EU jer smatramo da on doprinosi bezbednosti i stabilnosti regiona i da je intresu i zemalja Balkana i Nemačke. Ova odluka Bundestaga da odredi datum početka pregovora je konsekventni nastavak takvog stava i ocene da će sporazum o normalizaciji Srbije i Kosova doprineti regionalnoj stabilnosti. Dokazali smo da smo privrženi evropskim integracijama Srbije, regiona Balkana i da smo predvidivi”, rekao je Šokenhof.

Iako je poznat kao jedan od najtvrđih poslanika kada je u pitaju napredovanje Srbije ka EU, političar koji nastrožnije ocenjuje ispunjavanje zahteva, juče je delovao veoma entuzijastično nakon odluke Bundestaga da odobri Srbiji datum.

“Ne radi se ovde o najavi implementacije , nisu Beohgrad i Priština potpisali najavu, već implementaciju. Zato smo samtrali da da prvo sve treba primeniti, pa tek onda odrediti datum početka pregovora. Srpska Vlada je dala garancije dda će do kraja decembra primeniti sporazum i zato je odrešen datum u januaru”, kaže on.

Nemački Bundestag će u četvrtak 27. juna odobiti zeleno svetlo za dalje evropske integracije Srbije.

Srbiji će sada biti odobreno da u januaru 2014. godine počne pregovore o pristupanju EU, pod uslovom da u decembru ove godine Evropski savet potvrdi da je u potpunosti ispunjen sporazum o implementaciji između Beograda i Prištine.

Konačnu odluku će u petak u Briselu doneti Evropski savet, odnosno šefovi država i članica EU.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO