Nova otimačina: Od ovog meseca plaćamo duplo RTS!

Osim kroz pretplatu za javne servise izdvajaćemo i kroz porez, jer je na snagu stupila Vladina uredba kojom će RTS i RTV ove godine iz budžeta dobiti 7,5 milijardi dinara.
Gledanje Dnevnika, Slagalice, Beogradske hronike i ostatka programa Radio-televizije Srbije građani od ovog meseca plaćaju duplo.

Osim kroz pretplatu, čije ukidanje je obećala Vlada Srbije, za javne servise izdvajaćemo i kroz porez, jer je na snagu stupila Vladina uredba kojom će RTS i Radio-televizija Vojvodine ove godine iz budžeta dobiti 7,5 milijardi dinara.

Dvostruko finansiranje trebalo je da ima samo kratak rok, jer je ranije najavljivano da će tokom ovog meseca biti donet zakon o javnim servisima i da će biti poništena naplata pretplate, predviđena sadašnjim Zakonom o radiodifuziji. Kako su raspisani izbori, procedura će se odužiti, pa će RTS biti skinut sa računa za struju, u najboljem slučaju, u maju, kada dobijemo novu Narodnu skupštinu. A može da se dogodi i da nacrt bude menjan, pa da set medijskih zakona na red stigne tek na leto.

“Ne bih prejudicirao. Zakon je još u fazi nacrta i dat je na mišljenje resornim ministarstvima. Moraćemo da sačekamo novi skupštinski saziv”, kaže za Saša Mirković, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije i dodaje da još nije definisano da li će budući zakon sadržati model po kome će javni servisi biti finansirani.

Predviđeno je da oni budu na državnoj kasi do kraja naredne godine. Moguće je da će u zakonu biti odmah rešeno od čega će RTS i RTV da žive posle tog perioda, ali i da bude ostavljeno da se taj problem naknadno reši. RTS i RTV imaju i treći izvor prihoda – reklame. Ali gore od višestrukog izvora prihoda bilo bi, prema mišljenju Gorana Karadžića, zamenika predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije, ukidanje javnih servisa.

“Bilo bi veoma loše kada bi se građani informisali samo na komercijalnim televizijama. To je scenario koji je doživela Grčka”, kaže Karadžić.

“Još je važnije da zakon reši ostanak ovih televizija, a ne da se to još jednom odloži.”

sandzakhaber / izvor: Večernje novosti

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO